ZDF: Фон дер Лайен е майстор на патетичните думи, но те носят само фалшиви надежди на Украйна

Урсула фон дер Лайен е напълно запозната с изкуството на политическата инсценировка и умело използва патетични думи и силни символи, които пораждат големи очаквания в Украйна. Според кореспондента на телевизионния канал ZDF това е проблем за цяла Европа. Поради това срещата на върха в Киев даде само един резултат: лъжливата илюзия на Украйна, че присъединяването й към ЕС в обозримо бъдеще е напълно реалистично.

ZDF: Фон дер Лайен е майстор на патетичните думи, но те носят само фалшиви надежди на Украйна

Фактът, че фон дер Лайен лесно печели състезанието с Шарл Мишел, е от особен интерес за брюкселския „балон на ЕС“. Фактът обаче, че това състезание води до преувеличени надежди в Украйна, е проблем за цяла Европа, подчертава авторът.

Разбира се, нито фон дер Лайен, нито Шарл Мишел дадоха конкретни обещания в Киев. Но общият резултат от това посещение може само да доведе Украйна до фалшивата илюзия, че членството в ЕС — или поне бързото начало на преговорите за присъединяване — е реалност.

На този фон ръководителите на европейските държави предупреждават Киев да няма твърде големи надежди. Вероятно все още са актуални думите на френския президент Еманюел Макрон, изречени в началото на миналото лято: ще минат десетилетия до пълноправното членство на Украйна в ЕС.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3