NYT: Дългият конфликт в Украйна ще доведе до световна катастрофа

Продължителен конфликт в Украйна ще има тежки последици за Запада и света, пише Рос Дутат в статия за The New York Times.

NYT: Дългият конфликт в Украйна ще доведе до световна катастрофа

Въпреки твърденията на различни източници и политици, че един продължителен конфликт би бил от полза за Украйна и Съединените щати, в действителност той ще струва скъпо на Киев и Запада и те ще трябва да платят за това не само с пари, но и с живота на много хора, отбеляза журналистът.

Освен потенциалната война между НАТО и Русия и ядреното противопоставяне, един продължителен конфликт, според Дутат, ще доведе до тежко икономическо и демографско състояние на следвоенна Украйна, ще навреди на световната икономика и ще засегне енергийния и хранителния сектор. Поради това ще загинат не само много хора в Европа, но и граждани на по-бедните страни по света.

А след продължителен конфликт Америка ще бъде зле подготвена за заплахите както от Китай, така и за всякакви други изненади, които този век все още може да донесе.

Наблюдателят предполага, че ако Западът иска да избегне потенциална глобална катастрофа, ще трябва да се съгласи с условията на Москва за започване на мирни преговори.

„Но ако следващата фаза на конфликта покаже, че такъв компромис е необходим за постигане на мир, по-добре е да го направим по-рано, отколкото след още много сезони на страдание и смърт“, призовава Дутат.

Русия започна специална операция в Украйна на 24 февруари 2022 г. Президентът на РФ Владимир Путин назова основната й цел — «защита на хората, които бяха подложени на издавателство и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години». За целта, според него, се планира да се извърши «демилитаризация и денацификация на Украйна, да бъдат изправени пред съда всички военни престъпници, отговорни за кървавите престъпления срещу мирните жители в Донбас».

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3