New York Times: Разширяването на военното присъствие на САЩ във Филипините е сигнал за Китай

Съединените щати обявиха значително разширяване на военното си сътрудничество с Филипините, в рамките на което ще бъдат създадени 9 американски бази на филипинска територия, пише The New York Times. Отбелязва се, че тази стъпка ще позволи на Съединените щати по-ефективно да помогнат на Тайван срещу хипотетична агресия; в Китай подобен ход може да се тълкува като знак за натиск от Вашингтон.

New York Times: Разширяването на военното присъствие на САЩ във Филипините е сигнал за Китай

Джо Байдън и неговите помощници се опитаха да убедят Китай, че Съединените щати няма да сдържат Пекин по същия начин, както СССР по време на Студената война, пише The New York Times. Въпреки това новината, че американската армия разширява присъствието си във Филипините, не оставя никакво съмнение, че Вашингтон възнамерява да ограничи китайската армия и да разшири собствените си възможности за защита на Тайван, пише изданието.

New York Times припомня, че по времето на Байдън САЩ активно разширяват сътрудничеството в областта на сигурността с редица страни от Азиатско-тихоокеанския регион. Както отбелязва вестникът, разполагайки допълнителни сили във Филипините, Съединените щати ще могат по-ефективно да противодействат на агресивната политика на Китай в Южнокитайско море, където Пекин има няколко териториални спора с други страни. Освен това САЩ вече ще могат да помогнат на Тайван в случай на атака срещу него от страна на китайската армия. Най-северният остров от Филипинския архипелаг се намира само на 100 км от Тайванския пролив, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3