iROZHLAS, Чехия: Европа продължава да зависи от ядреното гориво от Русия, няма други варианти

При обсъждането на поредния пакет от санкции срещу Москва в ЕС редовно се чуват призиви за ембарго върху ядреното гориво, пише iROZHLAS. Но почти 20% от ядрените реактори в Европа, включително и чешките, получават гориво от Русия. Европа нямат други варианти.

Превод от iROZHLAS, Чехия:

iROZHLAS, Чехия: Европа продължава да зависи от ядреното гориво от Русия, няма други варианти

Почти 20% от ядрените реактори в Европа, включително чешките, получават гориво от Русия. Те продължават да нямат други варианти. Въпреки това, когато се обсъжда поредния пакет от антируски санкции, редовно се чуват призиви за налагане на ембарго върху руското ядрено гориво.

Две чешки атомни електроцентрали, «Дуковани» и «Темелин», в момента работят само с руско гориво. Но в случая с АЕЦ «Темелин» проблемът вече е решен в бъдещето.

Миналата година компанията ЧЕЗ се договори за доставки от американската Westinghouse и френската Framat.

Те ще започнат да доставят гориво за АЕЦ «Темелин» през 2024 г.

Същият проблем като с чешката АЕЦ «Дуковани» е налице в атомните електроцентрали в няколко други страни, включително Словакия, Финландия, Унгария и България. Според Световната ядрена асоциация в момента в света работят 103 реактора, от които 18 са от типа ВВЕР, които са напълно зависими от руското гориво.

Говорителят на асоциацията Джонатан Коб отбелязва, че Русия остава значителен играч не само в производството на гориво, но и в добива и продажбата на уран, от който се произвежда горивото.

Компаниите от ЕС понастоящем внасят около десет процента уран от Русия.

Засега ембаргото върху вноса на ядрено гориво от Русия е под голям въпрос. Понастоящем Европейският съюз активно обсъжда десетия пакет от санкции. Твърди се, че това може да засегне ядрената енергетика.

По-рано за това призоваха и представители на Украйна. Но какви ще са новите санкции в крайна сметка, все още не е ясно. Във всеки случай членовете на ЕС искат да постигнат съгласие по десетия пакет от санкции не по-късно от 24 февруари, което е точно една година от началото на руската спецоперация в Украйна.

Източник: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/jaderne-palivo-rusko-dukovany-evropska-unie-zavislost_2301262052_ula

ПП
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3