Борел: ЕС никога не е имал намерение да изпраща войски в Украйна

Борел: ЕС никога не е обмислял изпращането на войски в Украйна

Борел: ЕС никога не е имал намерение да изпраща войски в Украйна

Главата на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че страните от ЕС никога не са възнамерявали и няма да изпратят свои войски в Украйна, за да участват в конфликта.

„Считам, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв възможен начин. Като се има предвид обстоятелството (статуса, бел. ред.) на невоюващата страна, в която ние продължаваме (ще бъдем, бел. ред.) … ние бихме станали воюваща страна, ако изпратим войски, което, разбира се, не е на дневен ред и никога не е било“, каза Борел в интервю за испанския Pais, попитан дали трябва да бъдат изпратени самолети в Украйна.

Главата на европейската дипломация добави, че приравняването на изпращането на изтребители към преминаването към статут на воюваща страна е „субективна оценка на участниците в конфликта“.

Борел не отговори конкретно кога западните танкове ще пристигнат в Украйна.

«Танковете се нуждаят от обучени екипажи. Обучението на тези екипажи вече започна, включително като част от военната мисия на ЕС в тренировъчни лагери в Полша и други в Германия. Това не е като да се научиш да караш автомобил, изискват се седмици много специализирано обучение», каза той.

Борел добави, че ЕС ще «подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо».

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3