В САЩ съобщиха на Зеленски лоши новини за западните оръжия

NYT: Западните оръжия няма да помогнат на Украйна поради дългите срокове за доставка и обучение

В САЩ съобщиха на Зеленски лоши новини за западните оръжия

Макар западните страни да изпълниха желанието на украинския президент Владимир Зеленски да вкара танкове и друга военна техника в страната, надеждите му да ги използва срещу Русия едва ли ще се материализират скоро, пише Лара Джейкс в статия за The New York Times.

„Има един проблем: те ще се появят на бойното поле твърде късно, за да бъдат използвани срещу широкото руско настъпление, което изглежда е започнало да се разгръща в Източна Украйна“, се казва в материала.

Такъв е случаят с болшинството западни танкове, бойните машини и противовъздушните ракети, които западните лидери обещаха след месеци на убеждаване от украинския президент Владимир Зеленски, отбелязва журналистът.

Болшинството съвременни оръжия ще изискват внимателна подготовка, тъй като украинските сили никога не са ги използвали, процес, който ще отнеме месеци или дори година, пише Джейкс.

Освен обучението, авторът посочва още един проблем за Украйна: доставката на нови оръжия и военна техника ще отнеме много време, преди те да могат да попаднат на бойното поле.

„А някои оръжия, като бомбите с управляеми ракети, които Съединените щати предлагат като част от пакета за военна помощ на стойност 2,17 милиарда долара, ще трябва да бъдат модифицирани от съществуващите запаси или дори да бъдат създадени от нулата“, продължава Джейкс.

И докато обещаната военна техника, като американските бойни машини Bradley, скоро ще пристигне в Украйна, мнозина на Запад оплакват пропуснатата възможност да попречат на Русия да се опита да вземе инициативата в конфликта със западните оръжия.

„Толкова много време беше изгубено“, заяви бившият служител на НАТО и германски генерал в оставка Хайнрих Браус, цитира думите му изданието.

На фона на руската специална операция в Украйна, САЩ и техните съюзници от НАТО подкрепят Киев, изпращайки му оръжие. Програмите струват десетки милиарди долари. Москва от своя страна многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта, а тронспортът на военна техника се превръща в законна цел за руската армия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3