Rzeczpospolita: Европа никога вече няма да бъде същата

Европа няма да може да избяга от украинския конфликт, дори и да иска, както в случая с югославските събития, убеден е полският експерт Януш Райтер. В статия за Rzeczpospolita той обяснява, че колкото и да е странно, Украйна, която не е членка нито на ЕС, нито на НАТО, има най-голямо влияние върху бъдещето на Европа, върху нейната нова епоха.

Rzeczpospolita: Европа никога вече няма да бъде същата

„Когато Германия се обедини преди 33 години, един от лидерите на източногерманската демократична опозиция, Бербел Болей, ми каза във Варшава: „Западът все още не знае колко ще го промени Изтокът“, пише полският дипломат и публицист Януш Райтер в  Rzeczpospolita.

Той пояснява, че Бербел Боули най-вероятно е била права, въпреки че резултатите от тези промени едва ли биха я оставили доволна.

„Днес нейното предупреждение може да се отнася за цяла Европа. Западът на Европа още не знае как ще го промени Изтокът. За съжаление, Изтокът също не знае това, което означава, че процесът на промяна може да бъде хаотичен и да завърши с разочарование и от двете страни, както беше в обединена Германия“, твърди експертът.

Той е сигурен в едно: след края на украинския конфликт Европа никога няма да бъде същата, както преди.

„Подобна прогноза може да звучи като предупреждение или обещание. Въпросът е открит“, допълва той.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3