Politico: На Украйна беше казано „не“ за изтребителите, но Западът може да размисли

Западните страни не изключват възможността в бъдеще да предоставят бойни самолети на Киев, пише Politico. Вашингтон може да позволи на други страни да прехвърлят изтребители F-16 в Украйна, но е малко вероятно самият той да го направи. Въпреки това западните политици са убедени, че в момента усилията им трябва да бъдат насочени към осигуряване на въоръжените сили с отбранителни оръжия, които да им позволят да отблъснат предстоящото руско настъпление.

Politico: На Украйна беше казано „не“ за изтребителите, но Западът може да размисли

Западът всъщност не казва «никога» за изтребителите за Украйна — той просто иска да се съсредоточи първо върху изпращането на оръжия на Киев, от които той се нуждае, за да отблъсне предстоящото руско настъпление.

Висши служители на Пентагона разбират необходимостта от модернизиране на остарелите военновъздушни сили на Украйна с нови бойни самолети, но засега те са съсредоточени върху изпращането на оръжията, от които Киев се нуждае в момента. Същото мнение се споделя и в Европа. По-специално, Полша, Холандия и Франция декларираха своята „готовност за тази идея“, но подчертават, че на първо място е необходимо да се доставят предварително обещаните оръжия на Киев, пише Politico.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3