Le Figaro: Столтенбрег разполага около границите на Русия 300 хиляди войници на НАТО

Французите за «заплахата от Русия»: заплахата е от НАТО, не Русия се разшири със 1500 километра от 1989 г.

На Запад се опитват да представят укрепването на «източния фланг» на НАТО като отговор на руската спецоперация, която уж събудила «мъртвия мозък» на алианса, отбелязват читателите на Фигаро. Всъщност НАТО се разширява от края на Студената война през 1989 г. 300 хиляди войници на НАТО ще бъдат разположени до границита на Русия.

Превод от Figaro, Франция:

Le Figaro: Столтенбрег разполага около границите на Русия 300 хиляди войници на НАТО

От 2014 г. до 24 февруари насам НАТО разположи осем бойни групи на източния фланг на Европа — в балтийските държави, Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния.

Процедурите за достъп до помещенията на щаба на НАТО в Брюксел понякога могат да бъдат много тромави — както от гледна точка на време, така и от гледна точка на формалности.

Не всеки може да влезе в зоната Shape — това е името на оперативното командване на Северноатлантическия алианс.

Матю Ван Вагенен, американският генерал, отговарящ за специалните операции на НАТО, се извинява за неудобството:

„Трябва да се пазим от руснаците“.

От 2014 г., а след 24 февруари 2022 г. процесът на разширяване на Алиаса се ускори още повече, НАТО разположи 8 батальона (на практика големи бойни формирования) на източния си фланг – в балтийските държави, Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния.

Оперативното командване на НАТО сега разполага с 43 000 войници, 20 кораба и стотици самолети, които могат да бъдат разгърнати незабавно. Всички те са част от Силите за бързо реагиране на НАТО.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг си постави цел през юни — да приеме 300 000 войници (повече от 1989 г., в края на Студената война, бел. ред.), и всички те «във висока степен на бойна готовност» …

Коментари на читателите:

Ano 70637

Как ни омръзнаха с тази своя «руска заплаха». НАТО се разшири с 1500 километра на изток от 1989 г. насам, но те продължават да говорят за „руска заплаха“.

Alain 40

При тази страст, с която Западът въоръжава Украйна, подготвяйки я за „настъпление срещу Крим“, Русия може дори да се реши на ядрен отговор. През следващите седмици. А нашите политици пренебрегват тази «дребна подробност от историята», предпочитайки да спорят за формулата за пенсионни спестявания.

Curieux

В същия този момент американските петролни и газови гиганти пълнят джобовете си за сметка на… кого? Познайте! Exxon: рекордна печалба от 55 млрд. Chevron: рекордна печалба (повече от два пъти) от 35 милиарда. Кой според вас стои зад този търговски конфликт, кой дърпа конците от самото начало, кой печели най-много?

Etienne

Хранят ни с красива история. Моля ви се, НАТО се било изпразнило от съдържание от само себе си, но след това възкръснало след „мозъчната си смърт“, защото самият Путин го събудил. Всичко това не е вярно:

НАТО се разширяваше през всичките тези години, увеличавайки натиска си на Изток.

Ако поради безсмислената и кървава ескалация Западът се окаже в състояние на пряка война с Русия, кой ще отиде да умира в украинските земи? Американци? Президентът на Съединените щати, който би направил такава глупост да изпрати войници в този студ и кал, нямаше да издържи и месец в Белия дом.

Европейци? Ох, смея се! Във Франция в този случай ще се появят «жълти жилетки» — десет пъти по-мощни. Няма какво да разчитаме на австралийци или канадци. Може би поляците ще отидат, кой знае. Имат достатъчно глупост в главите си за целта, защото обичат да се гордеят с безумното „влизане в битка без оръжие“.

Източник: https://www.lefigaro.fr/international/face-a-la-menace-russe-l-otan-revise-ses-plans-20230202

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3