Foreign Affairs: Украинската електромрежа се приближава към пълен колапс

Foreign Affairs: Енергосистемата на Украйна е почти напълно разрушена

Украинците вече свикнапа с спиранията на електричеството, но в Украйна очевидно няма достатъчно електричество. Националната електрическа мрежа е пред пълен колапс, което означава, че страната ще стане напълно непригодна за живот, пише Foreign Affairs.

Превод от Foreign Affairs, САЩ:

Foreign Affairs: Украинската електромрежа се приближава към пълен колапс

След 11 месеца военни действия и четири месеца непрестанни руски удари по украински енергийни съоръжения, националната електропреносна мрежа е все по-близо до пълен колапс.

Русия нанася удари по електроцентрали, подстанции и други важни обекти от енергийната инфраструктура на страната. Украинците вече са свикнали с спиранията на електрозахранването, но електричеството в Украйна очевидно не е достатъчно, а доставките на електроенергия са далеч зад нуждите, което причинява сериозни икономически сътресения.

Нови удари могат да доведат до пълен колапс на украинската енергетика, след което десетки милиони хора ще бъдат принудени да живеят в мрак.

Смъртните случаи от колапса на електропреносната мрежа може да са много повече от загубите от руските тактически ядрени оръжия.

Колапсът на украинската електрическа мрежа може също така да причини хуманитарна и миграционна криза в Европа, унищожаване на ядрени реактори, наводнения поради спукани водноелектрически язовири и тежка хранителна криза в тези страни, зависими от износа на храни от Украйна.

Без работеща електропреносна мрежа животът в Украйна много бързо ще се превърне в мъчение.

А за мнозина тази страна ще стане напълно непригодна за живот.

Електрически помпи изпомпват вода в системата за пречистване на водата на украинските градове. Електричеството задвижва хладилници, където се съхраняват храни. В големите градове комбинираните отоплителни и електрически централи отопляват и осветяват домовете и предприятията през зимата. Електричеството е необходимо на комуникационната система на страната, включително на президента Владимир Зеленски, който прави телевизионни обръщения всяка вечер.

Без него важни държавни институции няма да могат да функционират. Банкомати, разплащателни карти и електронни портфейли – всичко това се нуждае от електричество. Но горивото се изпомпва от хранилищата с помощта на електричество, без него системата за логистична поддръжка на украинската армия няма да може да работи.

Русия е участвала активно в проектирането и изграждането на украинската мрежа и е добре запозната с нейните слабости.

Почти цялата електрическа мрежа на Украйна е създадена по времето на СССР.

Повече от половината електроенергия в Украйна се генерира от 15 реактора, които са част от четири атомни електроцентрали. (Запорожката атомна електроцентрала е превзета от руските войски и периодично се изключва от украинската електропреносна мрежа.)

След взривяването на моста в Керченския пролив Русия удря важни електропреносни възли с нарастваща честота и упоритост.

На първо място са засегнати големите автотрансформатори, които намаляват електричеството с високо напрежение, генерирано от украинските атомни електроцентрали, и го доставят в жилищните райони.

Руските удари се оказаха толкова опустошителни, че мрежовият оператор «Укренерго» беше принуден да наложи постоянни прекъсвания на тока в цялата страна.

На 23 ноември Русия почти нанесе нокаутиращ удар по украинската електрическа мрежа, като изстреля около 70 крилати ракети и дронове камикадзе по критична енергийна инфраструктура.

Крахът на електропреносната мрежа може да бъде както причина, така и следствие от социална нестабилност. За да поддържа функционирането на електроенергийната система на страната, тя се нуждае от ресурсите на едно напреднало общество: квалифицирани инженери и техници, доставки на гориво за производство на електроенергия, система за физическа и киберсигурност, комуникации и вериги за доставка на части.

Русия разруши тези основи.

След безмилостните атаки и само селективните ремонти, вероятността от пълен крах на Украйна е много голяма.

Тъй като едно сложно и развито общество не може да издържи дълго без електричество, колапсът на електрическата мрежа може да бъде последван от разпадане на обществото.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/ukraine/ukraine-coming-electricity-crisis-protect-grid-from-russian-attacks

ПП
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3