В САЩ разсекретиха документи със сигнали на Гайдар за проблеми в Украйна

Архивът на САЩ: Гайдар е предупреждавал американците за проблеми в Украйна още през 1992 г

В САЩ разсекретиха документи със сигнали на Гайдар за проблеми в Украйна

Егор Гайдар е предупреждавал американците още през 1992 г. за напрежението в Западна Украйна с Киев и рускоезичните региони, това следва от документите, разсекретени и публикувани в Съединените щати от «Архива за национална сигурност».

„Има много сериозен проблем в самата Украйна, например напрежението между Западна Украйна и Киев. Има също проблем с рускоезичната Украйна“, цитира архивът на САЩ думите на Гайдар, бивш първи вицепремиер на Русия, от срещата му във Вашингтон с президента на САЩ Джордж У. Буш-старши на 28 април 1992 г.

«Има проблеми с Украйна. Разбира се, ние не се страхуваме от югославски вариант на руско-украинските отношения», казал тогава Гайдар.

Според него «ще отнеме време, за да се намерят начини за установяване на близки отношения» с Украйна.

Темата за Украйна изплува в преговорите между Русия и САЩ в първите месеци на отношенията между двете страни след разпадането на СССР, когато руският президент Борис Елцин казал на Буш, че Украйна е «основният дестабилизиращ фактор» за Москва.

„Това не е официално: основният ни дестабилизиращ фактор е Украйна“, това заявил Елцин, както следва от разшифровката на разговора му с Буш.

В същото време руският лидер подчертал, че има добри лични отношения с украинския президент Леонид Кравчук.

След това Буш попитал дали Кравчук има противници, които го притискат да се оттегли от Общността на независимите държави, която беше създадена от 11 републики на бившия СССР. В отговор Елцин назовал ултранационалистическото движение «Рух».

Както обяснил Елцин, 11 милиона руснаци в Украйна живеят близо до руската граница, руснаците съставляват мнозинството от жителите на Крим.

«Те биха могли да гласуват за присъединяване към Русия. Затова не мисля, че Украйна ще направи резки движения», цитират се в документите думите на Елцин.

Когато всички членове на ОНД подписаха споразумението за зоната на рублата, Украйна поиска своя собствена национална валута.

«Искаме да запазим зоната на рублата. И няма да позволим конфликти между нас и Украйна. Стремим се да бъдем гъвкави и да не притискаме Украйна. Русия няма имперски планове и желание да доминира над другите», казал тогава Елцин.

Впоследствие западните страни и САЩ използваха проблемите с Украйна срещу Русия, организирайки преврат в Киев през 2014 г. и установявайки там крайнодесен националистически, проамерикански режим на фона на опитите за разширяване на НАТО на изток.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3