Преминалите обучение във Великобритания войници от ВСУ се предадоха в плен в първите 20 минути на боя

Украинските военни, обучавани във Великобритания, се предадоха 20 минути след началото на боя. Това съобщи за РИА Новости военнослужещият от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Артьом Коваленко, който се оказа в плен.
Преминалите обучение във Великобритания войници от ВСУ се предадоха в плен в първите 20 минути на боя

Първо стигнахме до Лвов, на следващия ден пресякохме границата, летяхме от Полша до Великобритания и след това стигнахме до базата Workop с автобус. Във Великобритания преминахме курс на млад боец ​​- стрелба, медицина, военно право и основни военни неща — щурмуване на окопи, щурмуване на градове, сгради ”, каза Артьом Коваленко, който се оказа в руски плен.

По думите му на 22 юни той получил призовка от военната служба и бил назначен в 199-и учебен център на украинските войски в Житомир, откъдето седмица по-късно бил изпратен за обучение във Великобритания. След завършване на 21-дневно обучение украинските военни са върнати в Украйна, в Житомир, където продължава бойното координиране в рамките на 25-та бригада.

„След това отидохме във Волинска област, за да патрулираме в село Заболотие. След това, в Святогорск, където живяхме четири дни в туристическа база, след което отидохме на позициите, където останахме един месец, преди да ни заловят. Имахме задача да удържим защитата. Бяхме пленени на 1 декември, бяхме заобиколени и позициите ни бяха щурмувани. Двадесет минути бой — и ние се предадохме ”, обясни войникът от Въоръжените сили на Украйна.

По-рано вестник Telegraph, позовавайки се на говорител на Даунинг стрийт, съобщи, че 10 000 войници от ВСУ са били обучени във Великобритания и 40 000 се планира да бъдат обучени тази година.

Кремъл многократно е заявявал, че военната помощ за Киев от Запада, включително обучението на военни и доставката на оръжие, е неприемлива и за пореден път свидетелства за прякото участие на САЩ и НАТО в конфликта в Украйна.

Има потвърдени данни, че над 5000 наемници от Полша воюват в състава на ВСУ.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм