PCR: Отказът на Саудитска Арабия от петродолара заплашва САЩ с тежка инфлация

Неотдавнашното изявление на Саудитска Арабия за готовността й да приема плащания за петрол във валути, различни от долари, се оказа много важно, но остана до голяма степен незабелязано в САЩ. Според американския икономист, политически и икономически коментатор Пол Крейг Робъртс, може би саудитците просто изпращат сигнал на Вашингтон, че по-нататъшното пренебрегване на техните интереси предполага нежелани последици за САЩ, но ако те наистина се откажат от петродолара, тогава американците ще се изправят пред тежка инфлация.

PCR: Отказът на Саудитска Арабия от петродолара заплашва САЩ с тежка инфлация

Както пише Робъртс, в продължение на половин век петродоларът поддържаше стойността на американската валута и финансираше огромния бюджетен и търговски дефицит на Америка. Вземайки плащанията за нефт в долари, саудитците гарантираха глобалното му търсене.

През последните години Вашингтон толкова често злоупотребяваше с резервната роля на долара чрез налагане на санкции и конфискация на активи по свое усмотрение, че много страни избраха да регулират търговските си дисбаланси в собствените си валути, така че Вашингтон да не може да ги заплашва или дори да ги наказва за това, че служат на собствените си интереси вместо на Америка. пише авторът.

Ако Саудитска Арабия се откаже от петродолара, търсенето на долара ще се срине заедно с неговата стойност, което ще се превърне в сериозна заплаха за хегемонията на Вашингтон и финансовата мощ на американските банки, отбелязва Робъртс.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3