Das Erste: Мирната инициатива на новия бразилски президент за Украйна не оправда очакванията на Запада

Позицията на новия президент на Бразилия Лула да Силва относно конфликта в Украйна „предизвика недоумението на Запада“, който приема «желаното за действително», пише Das Erste. На среща с германския канцлер Олаф Шолц Лула отказа да достави боеприпаси на Украйна, заяви нежеланието си да вземе дори непряко участие в конфликта и също така покани Китай да излезе с обща мирна инициатива. Според експерти този ход не е «пресилен»: в миналото Лула многократно е поставял конфликтуващите страни на масата за преговори.

Das Erste: Мирната инициатива на новия бразилски президент за Украйна не оправда очакванията на Запада

Това стана пределно ясно, когато се стигна до конфликта в Украйна. Лула „ясно отхвърли желанията на Шолц“: Германия искаше Бразилия да доставя боеприпаси за танкове на Украйна.

„Бразилия не е заинтересована да доставя боеприпаси за използването им във войната между Русия и Украйна. Бразилия е страна на света. Затова Бразилия не иска да участва в това, дори косвено“, каза Лула.

Според изданието това е можело да се предвиди предварително. Тази позиция съответства не само на линията на Лула, но и на външната политика на страната като цяло. Бразилия не участва и в санкциите, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3