«41% от поляците вярват на руската пропаганда»

„Войната в Украйна е либерален заговор на западните елити, точно тези, които планираха пандемията“, „Ако не беше разширяването на НАТО на изток, Путин нямаше да нападне Украйна и украинците“, „Бежанците от Украйна всъщност са икономически мигранти”, „Не трябва да помагаме на Украйна, докато не се покае за Волиния и не осъди Бандера”, „Полша не може да си позволи бежанци”, „Не дразнете Русия, защото има ядрени оръжия”, „Трябва да популяризираме идеята за мир по всяко време и на всяка цена – дори с цената на териториални отстъпки на Украйна в полза на Русия”, „Трябва да спрем доставките на оръжия, защото това допълнително разпалва конфликт, който няма нищо общо с нас” – това са тезите на проучването в Полша, проведено от Warsaw Enterprise Institute.

"41% от поляците вярват на руската пропаганда"

41% от анкетираните са „напълно съгласни“ или „по-скоро съгласни“ с поне четири тези, предложени в изследването. През септември съгласните са били едва 34%.

„Това е увеличение с цели 7 процентни пункта. В същото време, както се отбелязва в доклада, младите хора на възраст 25-34 години са по-склонни да вярват на тезите, които отговарят на руската пропаганда, които сравнително по-често се използват социалните мрежи“, пояснява журналистът от RMF24.

ПП