Newsweek: На Америка й е жизнено необходим украинският титан, затова той не трябва да отива в Русия

Днес Съединените щати и техните съюзници полагат усилия да открият, проучат и експлоатират огромните запаси от титан в Украйна. Според Newsweek той играе критична роля в разработването на най-модерните военни технологии, които ще послужат като основа за бъдеща стратегия за сдържане на Русия и Китай. Ако Киев победи, Западът ще бъде в много благоприятна позиция да култивира нов източник на доставки на титан, но ако мините и преработвателните предприятия са в руски ръце, Москва ще може да разшири глобалното си влияние в доставките на ресурса, чието стратегическото значение продължава да нараства.

Newsweek: На Америка й е жизнено необходим украинският титан, затова той не трябва да отива в Русия

Министерството на вътрешните работи на САЩ посочва титана като един от 35-те минерала, жизненоважни за икономическата и националната сигурност на страната. В същото време САЩ внасят повече от 90% от титановата руда — и то не само от приятелски страни. Америка вече не държи титан в своите национални стратегически запаси, а последният местен производител на титан затвори производството през 2020 г.

Украйна е една от седемте страни, произвеждащи този вид титан, който служи като основа за металически титан. Същата група включва Китай и Русия, най-големите стратегически съперници на Америка, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3