Independent: Европа е на прага на катастрофа

През последните години тежката суша в Европа попречи на презареждането на подпочвените води и сега ЕС е на ръба на природно бедствие, предупреждават учени за The Independent. Според тях липсата на вода унищожава естествените местообитания на много животни, влияе негативно върху селското стопанство и води до недостиг на енергия.

Independent: Европа е на прага на катастрофа

Тежката суша унищожава животинските местообитания, вреди на селското стопанство и води до сериозен недостиг на енергия, според новото проучване, публикувано в научното списание Geophysical Research Letters.

Британският вестник пише, че за да наблюдава световните запаси от подземни води и да записва промените, група учени в продължение на няколко години са получавали гравиметрични данни от два идентични спътника. Те летят в полярната орбита на Земята на височина не повече от 490 км със скорост 30 хиляди км/ч и обикалят планетата 15 пъти за денонощие.

Сателитите предоставят информация за общата маса, от която след това изваждат показателите за промените в реките и езерата, както и влажността на почвата, снега и леда, получени с други методи. В резултат на това е изчеслена масата от подземни води, пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3