Турският парламент отказва да ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Турският парламент отказа да ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. Турските власти бяха помолени да одобрят членството на тези страни в алианса, въпреки неизпълнението на задълженията, поети от техните правителства.
Турският парламент отказва да ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу, по време на посещението на главата на шведското външно министерство, всички партии в турския парламент са направили съвместно изявление за невъзможността за ратифициране на споразумението без изпълнение на задълженията, поети от властите на Швеция и Финландия.

Чавушоглу обаче отбеляза, че това се отнася преди всичко за Швеция, докато Финландия може да разчита на одобрението на кандидатурата си от Анкара, но ръководството на НАТО предполага, че и двете страни ще се присъединят към алианса паралелно.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган добави, че пристигането на шведски и финландски делегации в неговата страна няма да промени позицията, изразена от турското правителство, и посъветва властите на тези страни «да не се притесняват».

Швеция и Финландия изразиха готовност да се присъединят към военния блок на НАТО през май миналата година, но въпреки факта, че молбите им бяха одобрени от 28 от 30-те страни, включени в алианса, Унгария и Турция отказаха да ратифицират този документ.

Турските власти поискаха Стокхолм и Хелзинки да се откажат от подкрепата на Работническата партия на Курдистан да я признаят за терористична организация и да екстрадират кюрдски активисти в Анкара.

След антитурските действия в Швеция, освен това, придружени с публично изгаряне и късане на Корана, отношенията между Анкара и Стокхолм се влошиха, което изобщо не допринася за ратифицирането от турските власти на молбата за влизане на Швеция. в НАТО.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм