The American Conservative: Зеленски започна война срещу Православната църква на Украйна с помощта на САЩ

Гоненията срещу УПЦ от страна на киевския режим става с мълчаливото съгласие на САЩ

Киев усърдно превръща УПЦ във враг на украинското общество, пише The American Conservative. Това е връщане към онази срамна епоха, когато държава в центъра на Европа възнамерява да преследва религията на собствения си народ, отбелязва авторът.

Превод от The American Conservative, САЩ:

The American Conservative: Зеленски започна война срещу Православната църква на Украйна с помощта на САЩ

Религиозната ситуация в съвременна Украйна е сложна. Тази страна се счита за православна от 988 г. През тази година тази земя, управлявана от Киевска Рус, е покръстена от епископи от Константинопол. Руската православна църква произхожда от Киев. Първите митрополити на тази църква са имали там престол, а само няколко века по-късно той е пренесен в Москва.

Едва през 1686 г. гръцкият патриарх предава Киевската митрополия на Руската църква, която по това време е подчинена на Константинополската църква.

През 1990 г. Руската православна църква предоставя на своите украински епископи пълна административна независимост, а църквата там започва да се нарича Украинската православна църква. Мнозина по навик продължават да я наричат ​​„Московска патриаршия“, но в управленско отношение тя е напълно независима структура. Украинската православна църква избира своя предстоятел и епископи сама, без да се консултира с Москва. Официалното й име не съдържа думите „Московска патриаршия“.

С образуването на независима Украйна през 1991 г. и със засилването на украинския национализъм православието в страната беше потопено в хаос.

Митрополит Филарет, който ръководеше Украинската православна църква, скъса с Москва с помощта на новите украински власти и създаде нова църковна структура, наричайки я Украинска православна църква към Киевската патриаршия (УПЦ-КП). Редица свещеници създадоха друга структура, наречена Украинска автокефална православна църква (УАПЦ).

Останалата част от света на православието не призна тези структури.

Православната църква има много строги правила, наречени канони. За духовните си престъпления Филарет е лишен от светото си достойнство и от правото да извършва църковни тайнства през 1992 г. Въпреки че Филарет продължава да провежда обредите на ръкополагането, кръщението и венчавките, тези църковни тайнства са невалидни.

Но епископите, както всички хора, живеят в съвременния свят и са повлияни отвън. Точно това се случи с главата на Константинополската патриаршия Вартоломей.

През 2018 г. мултимилионерът и тогавашен президент на Украйна Петро Порошенко замина в Истанбул при патриарх Вартоломей и поиска от него документ за легализирането (томос) на непризнатите украински църкви УПЦ КП и УАПЦ. Тогава беше упражнен натиск върху УПЦ да се присъедини към тези разколнически структури.

Причината за активността на Порошенко е съвсем проста. Той се подготвяше за президентските избори през 2019 г., а програмата му беше базирана на три думи: армия, език, вяра.

Затова в края на 2018 г. Вартоломей отмени указа от 1686 г. за прехвърлянето на Киевската митрополия към Руската православна църква. Той възстанови Филарет и признава със задна дата всички ритуали, извършвани от този анатемосан митрополит. Двете църкви се обединиха под името Православна църква на Украйна (ПЦУ), а за неин глава бе избран последователят на Филарет Епифаний. Порошенко председателства този обединителен събор подобно на император Константин.

По това време УПЦ беше два пъти по-голяма от ПЦУ. Милиони украинци в цялата страна наричаха ​​себе си енориаши на УПЦ.

Но това не притесни нито Вартоломей, нито Порошенко.

Последният започна кампания в медиите, наричайки УПЦ „Московска църква“, а ПЦУ „украинска“, въпреки че и на двете места има само украинци. Властите организираха „прехода“ на църковните енории от УПЦ към ПЦУ. На тези преходни мероприятия бяха поканени всички — католици, протестанти, атеисти, въпреки че по закон право на глас имат само членовете на православната енория. През 2019 г. новините бяха пълни със снимки и видеоклипове, в които вратите на храмовете биваха отваряни с лостове или чукове.

Ако ви се струва, че САЩ са стояли отстрани, докато се случваха тези събития, грешите.

Държавният департамент и политици от двете партии работиха за популяризиране на новата църква. Два месеца преди създаването на ПЦУ през 2018 г. Филарет и Епифаний се срещнаха в САЩ с Джо Байдън, който изрази благодарност за работата им.

Посланикът на Държавния департамент за религиозната свобода Самуел Браунбек, държавният секретар Майк Помпео и специалният представител за Украйна Кърт Волкър обещаха подкрепата си за проекта.

Веднага след създаването си ПЦУ получи първите официални поздравления от Държавния департамент и американското посолство. В същото време посланик Браунбек и посланикът на САЩ в Гърция Джефри Р. Паят, който беше посланик в Украйна от 2013 до 2016 г., посетиха Атон и предстоятелите на Църквата, призовавайки ги да признаят ПЦУ. Посланик Волкър и държавният секретар Помпео се срещаха с Епифаний многократно.

Всички факти показват, че ПЦУ е била неразделна част от американската политика в Украйна.

През първите шест месеца от въоръжения конфликт Зеленски и други украински лидери подчертаваха, че УПЦ е украинска църква, която напълно е заела страната на своя народ. Но в края на 2022 г. всичко се промени драматично.

Централните власти започнаха репресии срещу УПЦ, в сравнение с които методите на Порошенко изглеждаха като детска игра.

Служители на Службата за сигурност на Украйна извършиха обиски в катедрали и манастири. Съобщиха, че там са намерили доказателства за сътрудничество между епископите и свещениците на УПЦ с противника. Техните изявления често бяха меко казано смешни.

Служителите на СБУ показваха снимки на детски библии, молитвени книги, стари богослужебни книги, архивни вестници и списания с надписа „руски“, както и коледни и великденски проповеди на патриарха на Руската православна църква. В случаите, когато агентите не можеха да намерят нищо, те сами хвърляха уличаващи доказателства.

Например спецслужбите разхвърлиха „вражески” листовки в църквата на село Глинск, Ривненска област, докато настоятелят купуваше автомобили за украинската армия със събраните от енориашите пари.

«Предстоятелят ми се обади и каза, че не го пускат в църквата. Хора от СБУ претърсиха църквата, след което извикаха предстоятеля и го заведоха до шкафа, като извадиха два пакета листовки, които сами бяха поставили там, тъй като не може да има листовки с такова съдържание там”, каза енорийският свещеник Василий Начев.

Журналистът на Fox News Тъкър Карлсън обобщи много точно ситуацията:

«Тайната полиция на Зеленски претърсва църкви в Украйна и дори манастири. Те са арестували десетки свещеници без причина и в нарушение на украинската конституция, която за тях вече няма значение.»

На фона на всичко това администрацията на Байдън мълчи.

Нито дума.

И продължава да изпраща на Зеленски все повече и повече пари на американските данъкоплатци.»

Карлсън е абсолютно прав. Президентът, нарушавайки украинските закони, налага санкции срещу украинските епископи, а след това лишава други епископи от украинско гражданство, въпреки факта, че това явно противоречи на конституцията.

Изглежда, че Зеленски възнамерява да постави извън закона и напълно да унищожи Украинската православна църква.

На 20 януари в парламента беше внесен проектозакон, който на практика забранява УПЦ. Инициаторът на този закон не беше някой обикновен депутат, а министър-председателят Денис Шмигал.

Този законопроект бележи връщане към срамната епоха, когато държава в центъра на Европа възнамерява да преследва религията на собствения си народ.

Източник: https://www.theamericanconservative.com/zelensky-vs-the-ukrainian-orthodox-church/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3