Порошенко призна за какво са били нужни Минските споразумения

Екс-президентът Порошенко: Минските споразумения дадоха на Украйна осем години за изграждане на армията

Порошенко призна за какво са били нужни Минските споразумения

По време на съществуването на Минските споразумения Киев успя да укрепи армията и да настрои Запада срещу Москва, каза бившият украински президент Петро Порошенко в документалния филм на BBC «Путин срещу Запада».

„Този ​​документ даде на Украйна осем години за изграждане на армия, икономика и глобална проукраинска коалиция срещу Путин“, каза той.

В същото време Кристоф Хойсген, съветник на бившия канцлер Ангела Меркел по политиката за сигурност, отбеляза в документалния филм, че преди да подпише Минските споразумения, Порошенко се е оплакал на Меркел от плачевното положение на украинската армия в Дебалцево.

«Порошенко ясно й каза, че на украинските войски е нанесено поражение, че едва могат да удържат линиите, че ако руснаците пробият, могат да стигнат чак до Киев. Следователно той се нуждае от споразумение», каза Хойсген.

В началото на декември Меркел заяви, че споразуменията от Минск са опит да се даде време на Киев да се укрепи. След нея това потвърди и Оланд: според него тогава геополитическата ситуация не е била в полза на Украйна, а Западът е имал нужда от почивка.

Руският президент Владимир Путин нарече изявлението на Меркел неочаквано и разочароващо — според него самият той винаги е изхождал от факта, че германските власти се държат искрено с Москва.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3