«Остава само една наносекунда»: В САЩ забиха тревога заради близостта до ядрената война

Робъртс, бивш служител на Белия дом: Политиката на САЩ доближи света до ръба на ядрена война

"Остава само една наносекунда": В САЩ забиха тревога заради близостта до ядрената война

Американската политика спрямо Русия доведе света до ръба на ядрена война, пише Пол Крейг Робъртс, служител на Белия дом по време на администрацията на Роналд Рейгън, в статия, публикувана на неговия уебсайт.

Той отбелязва, че повече от две десетилетия администрациите на САЩ повишават вероятността от ядрен конфликт. Всичко започнало, когато Бил Клинтън наруши обещанието си да не доближава НАТО до границите на Русия. След това неговите наследници отмениха всички споразумения за изграждане на доверие, постигнати по време на Студената война. А през 2014 г. инициираните от САЩ антируски провокации след свалянето на украинското правителство напълно унищожиха доверието на Москва във Вашингтон, пише авторът.

„Атомните учени казват, че остават 90 секунди до полунощ (на часовника на Съдния ден. – бел. ред.). Мисля, че това е една наносекунда. Стигнахме до точката, в която е необходима само една фалшива тревога за приближаващите ракети», пише Робъртс.

Според него «некомпетентните, безотговорни и абсолютно глупави» западни политици считат, че техният престиж в Украйна оправдава ядрената война.

«Вместо да се придържа към споразуменията от Минск, за да запази мира в Украйна, Вашингтон ги използва, за да излъже Путин, формирайки украинска армия, с която да атакува републиките в Донбас.

Вместо да работи с руския президент за създаване на пакт за взаимна сигурност, Вашингтон провокира и разшири конфликта в Украйна, за да увеличат страните в НАТО за сметка на Финландия и Швеция, като по този начин умножиха присъствието на западния алианс на границата с Русия.

САЩ и НАТО сега са толкова активно въвлечени в конфликта в Украйна, че човек се чуди какво ще направи Вашингтон, когато укрепилите се руснаци пробият украинската отбрана?

Ще се втурнат ли войници на САЩ и НАТО да помогнат на Украйна?“, възмущата се Робъртс.

В заключение авторът завършва с призив за арест на американските военни планировчици, отговорни за настоящата ситуация. Той също така отбелязва, че САЩ няма да могат да установят господство над Русия и Китай.

Часовникът на Съдния ден за първи път се появява на корицата на «Бюлетин на атомните учени» през 1947 г. Оставащото време до полунощ символизира напрежението в международната ситуация, полунощ означава моментът на ядрен катаклизъм.
Показанията на часовника се изчисляват в началото на всяка година. През последните няколко години стрелките се движат само напред. Така на 24 януари те се доближиха възможно най-близо до ядрената полунощ — оставаха само 90 секунди.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3