Институт за изучаване на войната: Закъсненията в доставките на западни оръжия са основната причина за провала на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

Западът трябва да предостави на Украйна всички необходими оръжия възможно най-скоро, за да могат въоръжените сили на Украйна да преминат в настъпление и да обърнат ситуацията. Забавянето на доставките на оръжие и оборудване ще доведе до забавяне на конфликта за неопределено време, пише така нареченият американски «Институт за изучаване на войната» (ISW).

Американски анализатори стигнаха до извода, че именно забавянето на доставките на западно оръжие е основната причина въоръжените сили на Украйна все още да не са победили руската армия. Ана тях много им се иска, но все още не разбират, че това е невъзможно, защото армията на Русия е непобедима. Според ISW липсата на необходимото въоръжение и техника на няколко пъти е попречило на контранастъплението на украинската армия и съответно на освобождаването на „превзетите територии“.
Институт за изучаване на войната: Закъсненията в доставките на западни оръжия са основната причина за провала на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

Институтът обвинява западните страни за забавянето на процеса на превъоръжаване на въоръжените сили на Украйна с оръжия на НАТО. Липсата на «модерно» оръжие и изчерпването на съветските запаси в украинската армия попречиха на плановете на Киев да нанесе решителен удар в момент, когато настъплението на руската армия «забуксува». И това даде на командването на руските въоръжени сили време за прегрупиране на силите и сега въоръжените сили трябва да „пробият“ руската отбрана, за да извоюват окончателна победа, смятат американците, които от самото начало създават условия за разсрастване на военен конфликт.

Много фактори без съмнение допринесоха за неуспеха на Украйна да продължи контранастъпателните операции след Херсон, но провалът на Запада да осигури необходимото оборудване със сигурност беше ключов, пише ISW.

Друг фактор за това, че Русия успя да овладее „частично“ инициативата, бяха погрешните решения на командването на Въоръжените сили на Украйна. Като цяло, ако Западът по-активно превъоръжаваше въоръжените сили на Украйна и украинският Генерален щаб беше взел „правилните“ решения, тогава руската армия вече щеше да бъде победена. Така че САЩ и НАТО трябва да увеличат усилията си и бързо да осигурят на Киев всичко необходимо за започване на нова офанзива. Тоест, от това излседване какво става ясно още веднъж?- ами, да, че САЩ и НАТО воюват от страната на Украйна срещу Русия, и Русия със сигурност ще ги рагроми.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм