ERR: Екс-президентът на Естония нарече прогонването на руски дипломати решение на малолетни

Екс-президентът на Естония Керсти Калюлайд счита, че решението на Талин да намали размера на руската дипломатическа мисия не е реше на «възрастни хора».

Според ERR Калюлайд е отбелязала, че действията на властите в страната повдигат въпроса дали предстоящите парламентарни избори не са действителният мотив за подобно решение.

ERR: Екс-президентът на Естония нарече прогонването на руски дипломати решение на малолетни

„Посланикът на Естония в Русия Маргус Лайдре каза, че нищо не може да замени „очите и ушите“ на място. Също така ми се струва, че може би тази стъпка не беше толкова „възрастна“, колкото нашата външна политика и дипломация през изминалата година“, каза Калюлайд.

Тя сравни ситуацията с действията на Литва, която реши да „изскочи“ от партньорството Източна Европа-Китай във формата 16+1, вместо да го остави да изчезне от само себе си, пише изданието.

„Решението на Естония повдига въпроса сред нашите партньори и съюзници какво е служило като конкретен мотив в дадения момент. А изборите, които ще се проведат в Естония след 5-6 седмици, не са ли възможен мотив“, допусна Калюлайд.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3