Intercept: Експертите са загрижени за възможността за доставки на токсични боеприпаси в Украйна

Представител на Белия дом отказа да отговори на въпрос на журналисти дали бойните машини «Брадли», изпратени от САЩ за оказване на военна помощ на Украйна, ще бъдат оборудвани с бронебойни снаряди с обеднен уран. Експертите са загрижени за тази възможност, тъй като проучванията на ефектите от предишни американски военни операции в чужбина показват, че токсичните боеприпаси могат да причинят рак и вродени дефекти на населението на тези територии дълго след края на военните действия, съобщава The Intercept.
Intercept: Експертите са загрижени за възможността за доставки на токсични боеприпаси в Украйна
Журналистът е отбелязал още, че именно способността да се изстрелват подобни радиоактивни снаряди позволява на дадените БМП да се превърнат в „убийци на танкове“, както ги наричат в Пентагона. Неназован представител на администрацията обаче отказа да отговори директно на въпроса, се казва в статията.

„Няма да навлизам в технически подробности“, каза той.

Междувременно техническите характеристики на тези оръжия могат да имат тежки последици за украинците, се подчертава в статията. Обедненият уран е страничен продукт от производството на ядрено гориво, както и оръжие, а благодарение на изключителната си плътност боеприпасите, направени от този материал, могат да пробият дори дебелата броня на танк и да подпалят всичко вътре в него, отбелязва изданието.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3