Турски политик: «Ще напуснем НАТО в рамките на броени месеци»

Турският политик Санджак предполага, че страната ще напусне НАТО след пет до шест месеца
Турски политик: "Ще напуснем НАТО в рамките на броени месеци"
Турция е длъжна да се оттегли от НАТО, заяви Етем Санджак, зам.-председател на партия „Родина“, думите му цитира вестник Aydınlık.

„НАТО ни принуждава да предприемем тези действия с провокациите си. Опитва се да ни противопостави на нашата съседка Гърция. Турция ще напусне НАТО след пет-шест месеца. Опитва се да ни завлече в конфликт в Близкия изток. Виждате действията срещу Корана в Швеция и Холандия. Изтеглянето ни от НАТО се превърна в спешно и задължително решение“, каза той.

Според Санджак проучванията на общественото мнение показват, че 80 процента от жителите на Турция считат САЩ за страна, която води враждебна и разрушителна политика срещу Анкара.

«В последно време турският народ започна да симпатизира на Русия и Путин. Народът видя приближаващите се заплахи и изпревари правителството», заключи политикът.

Тези дни Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна партия Hard Deal, изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм, като преди това получи разрешение от шведските власти за провеждането на мероприятието.

Същия ден турското външно министерство нарече инцидента явно нарушение на задълженията по тристранния меморандум, подписан от Швеция за предотвратяване на пропагандата на терористични организации.

Освен това преди две седмици привърженици на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) проведоха митинг в Стокхолм, на който крещяха обиди към президента Реджеп Тайип Ердоган.
Както самият турски лидер заяви по-късно, Стокхолм вече не трябва да разчита на подкрепата на Анкара за кандидатурата си за членство в НАТО.
Русия, наред с други страни, осъди изгарянето на Корана в Стокхолм.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3