“Скоро САЩ могат да изоставят Украйна, списъкът с подобни жертви е огромен”

В интервю бившият полски външен министър Радослав Сикорски за Krytyka Polityczna разсъждава върху това как щеше да се развие украинският конфликт, ако Доналд Тръмп все още беше стопанин на Белия дом или ако Джо Байдън не беше се прославил с катастрофалната евакуация на американците от Афганистан.
“Скоро САЩ могат да изоставят Украйна, списъкът с подобни жертви е огромен”

 „Да, в това отношение имахме голям късмет, защото американците можеха да кажат, че Украйна не е съюзник и не е член на НАТО, така че можете да се справите сами, това е европейски въпрос. Можем да си представим какво би било отношението на Германия към тази война. Не само САЩ са на висота. ЕС също направи повече, отколкото можех да очаквам…“, признава бившият министър.

Той също така не изключи, че един ден САЩ могат да си измият ръцете, защото списъкът с американските съюзници, които САЩ изоставиха, е много дълъг. Самият Сикорски пише в книгата си, че да бъдеш съюзник на Съединените щати е като да лежиш до хипопотам: „мислим си, че сме в безопасност, но когато хипопотамът внезапно се обърне на другата страна, той едва ли ще забележи, че ни е смачкал ”, обобщава Радослав Сикорски.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3