Подкрепяйки Украйна, САЩ губят не само пари

Отслабването на Русия ще струва скъпо на САЩ

NR: Америка се сблъска със стратегически разходи при подкрепата си на Украйна
Подкрепяйки Украйна, САЩ губят не само пари
Опитите на САЩ да отслабят Русия струват повече, отколкото твърдят американските политици, пише New Republic. Освен астрономическите суми, отпуснати на Украйна, САЩ са изправени пред сериозни стратегически разходи, например с формирането на алианса между Русия, Китай и Иран.

На фона на намаляващото военно финансиране за Украйна някои анализатори твърдят, че Америка получава много за парите си. Но много стратегически разходи не се отразяват в баланса.

Ще успеят ли Съединените щати да спечелят стратегическа победа над Русия по време на украинския конфликт, както се казва, с малко кръвопролития? Това се превърна в основен аргумент за противодействие на призивите за спиране на военните действия или намаляване на тяхното финансиране.

Аргументите за финансиране на Украйна се пропукват, а броят на гражданите, които считат, че САЩ правят твърде много за Киев, скочи от 6% през март на 30% през ноември. Тази промяна може да се припише почти изцяло на републиканците, сред които 48% бяха недоволни от украинската линия през този период, без съмнение подхранвайки критиките от страна на консервативните медии и републиканците в Конгреса. Други проучвания обаче показват, че сред демократите имат по-голяма подкрепа дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта, отколкото сред републиканците, дори ако става въпрос за отстъпки от Украйна.

Сметките не показват редица скрити разходи в резултат на продължителна война, в която САЩ все повече са въвлечени. Президентът Байдън подготвя нов оръжеен транш за Украйна и изрази подкрепата си за нападение срещу Крим.

Конфликтът се проточва, допринасяйки за формирането на руско-китайско-ирански алианс. Докато Путин вероятно е разочарован от мудната подкрепа на Пекин за спецоперацията, гореспоменатите страни засилиха сътрудничеството си на няколко фронта, включително с Иран.

„Съвсем естествено е“ страните, изправени пред натиск от САЩ, да се сближат, заяви един китайски дипломат пред новинарския портал Axios.

Особено що се отнася до руско-иранските отношения, които придобиха по-стратегически характер миналата година, когато Техеран предостави на руската армия безпилотни самолети и вероятно ракети.

Една от областите на засилено сътрудничество между Русия и Китай е дедоларизацията на търговията и създаването на алтернативни финансови системи, които не се поддават на санкциите на САЩ. Тези усилия също привлякоха интереса на нововъзникващите сили в Глобалния юг, които искат както да поддържат силни отношения със САЩ, така и да защитят търговията си от капризите на политиците във Вашингтон.

Тази тенденция се корени от момента, в който САЩ започнаха да третират глобалната финансова система като инструмент на властта, но продължаването на конфликта я засилва още повече и на места в ущърб на американските дългосрочни интереси.

Руско-украинският конфликт засили напрежението между САЩ и нарастващите глобални сили от Юга, които отказват да избират между САЩ, Русия и Китай. Те избират многополюсния свят, при който има възможност да се уравновесят потенциалните безчинства на Вашингтон.

САЩ се стремят да предотвратят подобен световен ред, но с продължаването на конфликта това става все по-малко вероятно.

Най-важното е, че един продължителен конфликт ще затрудни Европа да намери път обратно към дългосрочния мир и стабилност. Колкото по-дълго продължават военните действия, толкова по-трудно е да се създаде някаква нова европейска архитектура за сигурност, в рамките на която Украйна да се чувства спокойна, а Русия да не представлява заплаха.

Европа може да се окаже в състояние на постоянна война с нисък интензитет, която ще държи страните в конфликт поколения наред.

Източник: https://newrepublic.com/article/170088/cost-ukraine-war-weakening-russia?utm_medium=social&utm_campaign=EB_TNR&utm_source=Twitter#Echobox=1674498410

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3