NYT: Американските власти ще променят стратегията за оръжия за Украйна

Колумнистите на New York Times Джулиан Е. Барнс и Ерик Шмит отбелязват в статията си, че въпреки целия шум около прехвърлянето на западни бойни танкове в Украйна, те няма да позволят Украйна да спечели конфликта.

NYT: Американските власти ще променят стратегията за оръжия за Украйна

В тази връзка, предполагат авторите, САЩ и техните съюзници ще трябва не само да предоставят танкове, бронирани превозни средства и боеприпаси, но и да разширят програмата за обучение на украинските военни, за да ги научат как да използват цялото предоставено оборудване. В същото време обучението ще се провежда с ускорени темпове, чието развитие на американските военни отнема месеци, ако не и години.

Майкъл Кофман, експерт по Русия от американската аналитическа организация CNA, нарече бронираните бойни машини Брадли, артилерията и прецизно управляемите боеприпаси най-важните части от новия пакет военна помощ за Украйна. „Обещаният малък брой танкове е най-маловажната част от това“, каза той.

Експерти твърдят, че не е достатъчно само да се използват танкове, за да се организира контранастъпление. За да преодолеят няколко линии на отбрана, украинците трябва да могат да координират танковете с пехотата и артилерията. Такива комбинирани маневри са обект на най-интензивните учения на американската армия и следователно ще изискват повече американско и европейско обучение за украинската армия.

Въпреки това все още не е ясно доколко е реалистично Пентагонът да обучи украинците на сложността на комбинираната маневрена война за кратък период от време, се подчертава в статията.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че резултатите от срещата на НАТО в авиобазата Рамщайн „ясно свидетелстват за пълната безотговорност на Запада и желанието за по-нататъшна ескалация на конфликта…

Продължаваме да следим развитието на  обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм