Лидерът на германската партия AfD поиска уволнението на външния министър на Германия заради думи за война с Русия

Германският външен министър Аналена Бърбок трябва да бъде уволнена от поста си заради изказването си, че европейските страни са във война с Русия. Това заяви лидерът на опозиционната дясна партия Алтернатива за Германия (AfD) Тино Крупала.

Лидерът на германската партия AfD поиска уволнението на външния министър на Германия заради думи за война с Русия
Политикът смята, че думите на Бърбок представляват заплаха за самото съществуване на Германия, сигурността на страната и нейните жители. Той призова германския канцлер Олаф Шолц незабавно да информира руското ръководство, че Берлин не е във война с Русия.

 

По-рано Аналена Бърбок, говорейки на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, проведено на 24 януари 2023 г., каза, че всички европейски държави са във война срещу Русия. Тя призова и европейските страни да помагат повече на Украйна.

Германското външно министерство беше принудено да излезе с изявление, обясняващо думите на шефа си и да обясни, че подкрепата за режима в Киев уж не прави ФРГ една от страните във въоръжения конфликт в Украйна.

Депутатът от Бундестага от AfD Петр Бистрон последва примера на лидера на партията и също нападна Бърбок. Той нарече речта й «дипломатическа катастрофа», подчертавайки, че подобни изказвания на фона на доставката на танкове Leopard могат да бъдат взривоопасни.

Левите също се съгласиха с десните опозиционери: депутатът от Бундестага Сара Вагенкнехт, представляваща Лявата партия на Германия, нарече Бърбок ръководител на дипломатическия отдел, който не се справя със задълженията си и я сравни със „слон в магазин за порцелан“. , който петни репутацията на Германия на международната арена.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм