Financial Times: Многополюсният свят ще сложи край на долара

FT: Многополюсният свят поставя под заплаха прекомерното предимство в долара

Нововъзникващият многополюсен свят разрушава съществуващата международна парична система, пише анализаторът на Credit Suisse Золтан Пожар в статия за FT. Появата на цифровите валути на централните банки подхранва вече ускоряващата се де-доларизация.

Превод от Financial Times, Великобритания:
Financial Times: Многополюсният свят ще сложи край на долара
От момента на края на Студената война в света царува еднополюсна система: Съединените щати са безспорният хегемон, глобализацията се превърна в основата на икономическия ред, а доларът се превърна в приоритетната валута.

Но днес геополитическите реалности отново се превръщат в цяла поредица от огромни предизвикателства за съществуващия световен ред. А това означава, че инвеститорите трябва да вземат предвид новите рискове.

Китай полага основите за нов тип глобализация чрез институции като инициативата „Един пояс, един път“, групата на развиващите се икономики БРИКС+ и Шанхайската Организация за сътрудничество, която е съюз от осем държави, предназначен да гарантира колективна сигурност.

Ако се движим от еднополюсен към многополюсен свят и ако Г-20 се раздели на няколко лагера — Г7 плюс Австралия, страните от БРИКС+ и страните, които не се присъединиха към никакви блокове — тези разделения неизбежно ще окажат силно въздействие върху международната валутна система. А тези рискове се изострят от нарастващия макроикономически дисбаланс в Съединените щати.

Основаният на долара паричен ред вече е изправен пред редица предизвикателства, но сред тях са разширяването на усилията за дедоларизация и цифровите валути на централните банки.

Дедоларизацията отдавна престана да бъде нещо ново.

През цялата изминала година Китай и Индия плащаха за руските стоки в юани, рупии и дирхами на ОАЕ. Индия стартира механизъм за разплащания в рупии за своите международни транзакции, а Китай поиска от държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив да използват пълноценно борсата за петрол и природен газ в Шанхай за извършване на енергийните транзакции в юани през следващите три до пет години. Като се има предвид разширяването на групата БРИКС извън Бразилия, Русия, Индия и Китай, дедоларизацията на търговските потоци може да се ускори.

Ако все по-малко и по-малко сделки се извършват в долари и ако все по-малко и по-малко доларови излишъци се прехвърлят към традиционни резервни активи като съкровищни ​​облигации, тогава „прекомерното предимство“ на долара като международна резервна валута може да се окаже под заплаха.

Автор: Золтан Пожар — управляващ директор и глава на отдел в Credit Suisse.

Източник: https://www.ft.com/content/3e05b491-d781-4865-b0f7-777bc95ebf71

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3