Болшинството западни компании решиха да продължат бизнеса си в Русия

Politico: Световната бизнес общност е уморена от изолацията на Москва и не може да намери нови пазари

Зад кулисите на форума в Давос бяха повдигнати въпроси колко дълго световната бизнес общност може да изолира Москва и къде да намери нови пазари, пише Politico. Данните обаче показват, че само 8% от европейските фирми са напуснали Русия. Повечето от останалите предприятия са от Германия.

Превод от Politico, САЩ:
Болшинството западни компании решиха да продължат бизнеса си в Русия
Огромен брой фирми със седалище в Европейския съюз и страните от Г-7 продължават да работят и инвестират в Русия, сякаш нищо не се е случило, показа новото проучване на капиталовите инвестиции на западните компании.

Според професор Саймън Евенет от университета в Санкт Гален в Швейцария и професор Николо Пизани от Международния институт за развитие на мениджмънта до ноември 2022 г. по-малко от 9% от приблизително 1400 компании от ЕС и Г-7 са продали поне едно дъщерно дружество след започването на руската специална операция срещу Украйна. И това е въпреки най-строгите западни санкции срещу Москва и поредицата от съобщения за напускането на редица компании от Русия след избухването на военните действия в Украйна.

По-голямата част от западните компании, останали в Русия, са от Германия, според новото проучване.

По-рано на срещата на върха на Световния икономически форум в Давос високопоставени чиновници и бизнес лидери обещаха да засилят военната и икономическа подкрепа за Киев. Зад кулисите обаче бяха повдигнати въпроси за това колко дълго световната бизнес общност може да изолира Москва и къде да намери нови пазари за енергия, метали и храни.

Източник: https://www.politico.eu/article/majority-of-western-companies-continue-business-in-russia-study-finds/

К.К
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3