Al-Ain, ОАЕ: Украйна изкопа дупка в бюджета на Запада

Al-Ain: Западът губи пари в Украйна

Най-сериозният проблем, с който се сблъсква Западът в подкрепата си на Украйна, е свързан с финансите, пише Al-Ain. Тази поддръжка не се ограничава до изпращане на оръжия. За издръжката на бежанците и възстановяването на инфраструктурата също трябват пари, а те стават все по-малко.

Превод от Al-Ain, ОАЕ:
Al-Ain, ОАЕ: Украйна изкопа дупка в бюджета на Запада
Въоръжавайте, въоръжавайте, въоръжавайте Украйна, докато тя победи Русия. Това е отношението на Запада към руско-украинския конфликт, който продължава вече около 11 месеца.

Независимо от отношението към вземането на такова решение, то не изглежда лесно, както твърдят някои страни от НАТО и ЕС.

Оставката на германския министър на отбраната Кристина Ламбрехт показа различен аспект на този проблем. Не е достатъчно да се отделят 100 милиарда долара за военни разходи. Те не са достатъчни, за да поддържат едновременно собствената си армия и украинската. Особено сега, когато икономиките на Запада са изправени пред криза след криза.

Има пет основни проблема, пред които са изправени западните съюзници на Киев.

Продължаването на руско-украинския конфликт първоначално беше цел на някои страни от НАТО. Те искаха военната им индустрия да просперира и газът им да се продава на високи цени за всеки, който е готов да се откаже да купува руското синьо гориво.

Финансовите разходи са най-сериозният проблем пред западните страни.

Военната индустрия е много скъпа. Увеличаването на бюджетите за отбрана в страните, чиито икономики страдат от инфлация, забавянето на растежа и намаляването на производството, се случва или чрез съкращаване на разходите в други сектори, което несъмнено се отразява негативно на стандарта на живот на населението, или чрез заеми и нарастващ държавен дълг.

В западните страни данъците са основният източник на доходи.

А когато държавата иска да компенсира липсата на финансови резерви, тя вдига данъците за физическите и юридическите лица.

Но какво ще стане, ако хората излязат на улицата, за да протестират срещу високите цени и започнат стачка след стачка, настоявайки за по-високи заплати, за да поддържат доходите си в съответствие с високата инфлация?

Опитът на Лиз Тръс да намали данъците доведе до оставката на правителството и нейната оставка като министър-председател на Великобритания по-малко от два месеца, след като тя попадна на Даунинг стрийт 10.

Нейният приемник, Риши Сунак, бърза да приеме закони, за да спре стачките, които терзаят Обединеното кралство, просто защото не може да повиши заплатите или да намали инфлацията.

Подкрепата на Запада за Украйна не се ограничава до доставките на оръжия. Тя също така включва отпускане на средства за ремонт на разрушените и повредени обекти и хуманитарна помощ, да не говорим за големите разходи по издържане на бежанците, бягащи от Украйна към Европа.

Центърът за икономическа стратегия на Украйна очаква тази година западната финансова, военна и логистична помощ да достигне 100 милиарда долара, около 40% от които са за украинската армия.

Кои държави ще отделят такива средства?

Ще успеят ли да изпълнят задълженията си и да реализират плановете за възстановяване на икономиката?

Да предположим, че западните страни са преодолели това препятствие и са използвали средствата на централните банки.

Но какво ще кажете за времето за производство на оръжията?

Ще успеят ли съюзниците на Киев да се откажат от оръжейните си запаси в полза на укрепването на украинската армия, за да насочат руската спецоперация в своя полза и да принудят Путин да се „предаде“, както твърдят британските официални лица?

Някои европейски страни доставят оръжие на Украйна, но сега те трябва да избират между собствените си нужди и тези на Киев, особено в навечерието на очаквания конфликт с Москва.

Те не бива да забравят видовете доставяни оръжия, така че подкрепата за Киев да не се превърне в пряка конфронтация с Русия.

Украйна не е член на НАТО или ЕС, така че те не трябва да тласкат Москва към така наречената «защита на руското присъствие в света».

Има два други проблеми, пред които са изправени западните страни, когато се стремят да увеличат нивото на военна подкрепа за Киев.

Първо, какво ще се случи с европейските и американските оръжия, ако те се окажат не в ръцете на украинската армия?

Второ, как да се защитят тези оръжия от руските бомбардировки?

Унищожаването на западни оръжия в Украйна означава не само загуба на средства, изразходвани за тяхното производство и транспортиране, но и подкопаване на доверието в закупуването на тези оръжия на световно ниво.

Друг проблем е възникването на разногласия между съюзниците на Киев по украинския въпрос.

Всички западни държави са против Русия в конфликта й с Украйна, който продължава вече почти година, но това не променя факта, че някои от тях „инвестират“ в продължаването на военните действия и се опитват да постигнат финансови, политически и военни ползи в дългосрочен план, а други се надяват тази криза да приключи скоро.

Има и разногласия между няколко световни сили и западния „антируски съюз“.

Москва може да намери някой, който да й осигури военна подкрепа — или усилията на някои страни както вътре, така и извън НАТО ще доведат до дългосрочно примирие, което ще превърне кризата в «спящ вулкан» до второ нареждане.

Томас Джеферсън, третият президент на Съединените щати, каза:

„Нищо не може да попречи на човек с правилно мислене да постигне целта си; нищо на земята не може да помогне на човек с погрешно мислене.“

Днес е трудно да се преценят «настроенията» на страните, участващи в украинския конфликт, тъй като всяка от тях се придържа към собствената си гледна точка.

Необходимо е обаче да се претеглят всички възможни последици от удължаването на този конфликт с още една година, който вече направи огромни дупки в световния ред, който съществува от края на Студената война.

Източник: https://al-ain.com/article/western-armament-ukraine

К.К
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3