Akharin Khabar, Иран: Доставката на западни танкове за Украйна ще се превърне в катастрофа за Европа

Akharin Khaba: Решението на Запада да достави танкове на Украйна беше фатална грешка

Решението на редица държави да доставят танкове на Украйна само ще удължи конфликта, пише изданието. Новото въоръжение няма да доведе до повратна точка на фронта, но заплашва да постави Европа на ръба на катастрофата.

Превод от Akharin Khaba, Иран:
Akharin Khabar, Иран: Доставката на западни танкове за Украйна ще се превърне в катастрофа за Европа

Замесвайки се в конфликт с Русия, макар и непряко досега, Западът се вкара в капан, от който вече няма изход.

Да продължиш да помагаш на Украйна в същото качество и в същите обеми означава доброволно да се обречеш на още много месеци и години на трудности, лишения и кризи.

Прекратяването на помощта за Киев ще означава, че цялата досегашна европейска политика спрямо Украйна е лишена от всякакъв смисъл, а онези гигантски средства, които вече са инвестирани в този конфликт, са похарчени напразно.

Тази дилема удвои усилията на западните страни да доставят на Украйна тежки модерни оръжия, от което те се страхуваха преди това, опасявайки се, че по този начин „да разгневят Москва“ и ще я провокират към сериозен конфликт.

Доскоро имаше доста пречки пред доставката на много видове оръжия за Украйна, но през последните няколко седмици те постепенно бяха премахнати. В края на декември беше постигнато споразумение със САЩ за доставката на системи за ПВО Patriot в Украйна. Освен това редица западни държави обявиха доставката на тези системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Дори Германия, страна от ЕС, се ангажира да изпрати системи Patriot в Украйна, която доскоро, изглежда, не искаше и да чуе за доставката на «смъртоносни оръжия» на Киев. Само за няколко часа Франция, Германия и САЩ обещаха да изпратят военни машини на бойните полета в Украйна.

А сега танкове, западно производство, очевидно ще бъдат добавени към вече много дългия списък с оръжия, доставени на Киев, защото САЩ и техните съюзници вече са готови да поемат много по-големи рискове в така наречената „защита на суверенитета на Украйна“.

Както самото НАТО, така и просто всички онези държави, които първоначално се заеха да „помогнат на Украйна“, бяха изправени пред заплахата от разцепление, когато стана ясно, че конфликтът в Украйна се проточва, че западните санкции срещу Москва нямат ефект, поне толкова бързо, колкото това биха искали техните инициатори.

Стана очевидно, че реалната помощ на Украйна във военна конфронтация с Русия е много по-трудна, отколкото официалните изявления.

Учудващо, че дори самите САЩ не изиграха водеща роля в тези промени в подходите, за които става дума — Полша и Великобритания поискаха промяна в позициите на Алианса по този въпрос, намеквайки дори за възможността за излизането им от НАТО, за да не се обвързват със задължения към Брюксел и сами да започнат да помагат на Украйна. Киев поиска същите танкове в самото начало на спецоперацията, тоест в края на февруари — началото на март миналата година, но усилията за удовлетворяване на тези искания доведоха до резултат едва в края на декември.

Въпросът е какво точно ще дадат доставките на танкове за Украйна, колко радикално ще могат да променят характера на военните действия.

Великобритания, за да убеди другите западни страни да последват примера й, обяви, че планира да прехвърли в Украйна няколко единици танкове Challenger 2. Полското правителство също обяви, че е готово да изпрати няколко германски танка Leopard в Украйна, които са на разположение на Полша.

Но наблюдатели и експерти твърдят, че западните танкове, както и други видове западни оръжия, няма да доведат до радикална промяна в характера на военните действия, но последствията от милитаризацията на Украйна ще стават все по-трудни за прогнозиране, тъй като продължаването на подобно политика (доставки до Киев на все повече и повече тежки въоръжения) може да доведе до катастрофа на целия европейски континент.

Източник: https://akharinkhabar.ir/world/9449503/

К.К
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3