Министърът на отбраната на Дания потвърди отказа на страната да изпрати танкове Leopard 2 в Украйна

Още една европейска страна отказа да достави танкове на Украйна, въпреки че преди това активно се застъпваше за изпращането им в Киев. Става дума за Дания, съобщава датският телевизионен канал TV2, позовавайки се на изявление на Министерството на отбраната на страната.

Министърът на отбраната на Дания потвърди отказа на страната да изпрати танкове Leopard 2 в Украйна
Министърът на отбраната на Дания Якоб Елеман-Йенсен излезе с изявление, в което потвърди отказа на страната да достави на Киев танкове германско производство. По думите му Дания разполага с общо 44 танка Leopard 2, закупени през 2000 г. от Германия, от които 14 танка се намират на територията на балтийските страни в състава на контингента на силите на НАТО, а останалите 30 «пазят» територията на Дания. Премахването на поне един танк от това число ще навреди на сигурността на страната. Освен това датската армия трябва да обучава новобранците на нещо. Като цяло, грубо казано, датчаните няма да дадат танкове, защото «те самите имат нужда от това».

(…) тези танкове са важен елемент за възпиране, защото до нашите балтийски съюзници има гигантски съсед, който знае как да атакува съседите (…) ние също трябва да научим датските военни на нещо — и за това имаме нужда оборудване

— каза датският министър.

По-рано Дания подписа така наречената „Талинска резолю
ция“ в навечерието на срещата на министрите на отбраната на НАТО в авиобазата Рамщайн на 20 януари, в рамките на която беше договорен нов пакет от военна помощ за Украйна. Обединеното кралство, Естония, Латвия и Литва, Полша, Дания, Холандия, Чехия и Словакия се ангажираха да доставят на Украйна танкове, тежка артилерия, системи за противовъздушна отбрана, бойни машини на пехотата и боеприпаси. Инициатори бяха Полша и балтийските държави.

Трябва да се отбележи, че в навечерието Белгия отказа да достави танкове на Киев, заявявайки, че просто ги няма, докато Канада успя да предостави само четири танка.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм