Die Welt: Поради остаряла стратегия Германия губи влияние в Африка в полза на Русия и Китай

В Германия беше представена нова стратегия за подпомагане на развитие на Африка, съобщава Die Welt. Но тя напомня на експертите на списък на вече съществуващи инициативи и програми. Те са недоволни, че документът не съдържа никакви отговори на предизвикателството от страна на Русия и Китай, които активно увеличават влиянието си в региона. Освен това стратегията не отчита новите реалности, които са се развили на континента, предупреждават експертите.
Die Welt: Поради остаряла стратегия Германия губи влияние в Африка в полза на Русия и Китай
Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце разкри новата стратегия за подпомагане на Африка, съобщава Die Welt.

 „Начинът, по който се отнасяме към африканския континент днес, ще определи как той ще се отнася към нас утре“, каза тя, подчертавайки, че през 21 век Африка ще придобие „геополитическа тежест“ и ще се превърне в един от най-важните региони в света.

Освен това тя отбеляза, че Германия и ЕС вече не твърдят, че са единствените партньори на африканските държави. Китай, Турция и страните от Персийския залив изграждат инфраструктурни съоръжения в Африка и си осигуряват достъп до ресурси, а Русия доставя там оръжие.

„Какво може да предложи Германия? пита Die Welt.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3