WSJ: В случай на война с Китай, САЩ ще изразходват част от оръжията си за по-малко от седмица

Конфликтът в Украйна показа, че американският военно-промишлен комплекс не е готов за настоящата международна среда за сигурност — и със сигурност няма да може да поддържа достатъчно висока производителност в случай на пълноценни военни действия срещу Китай, съобщава WSJ. Такова заключение се съдържа в новото изследване на Сет Джоунс, вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания. Както се подчертава в работата на Джоунс, ако американските сили се наложи да се изправят срещу Китай за Тайван, те биха изразходвали отделни видове свови въоръжения за по-малко от седмица.
WSJ: В случай на война с Китай, САЩ ще изразходват част от оръжията си за по-малко от седмица
Както подчертава изследователят, неговият анализ, в който той е интервюирал много високопоставени американски чиновници, ясно е показал, че в случай на конфликт с Китай в Индо-Тихоокеанския регион въоръжените сили на САЩ много бързо ще останат без боеприпаси. По-специално, както CSIS установи от няколкото военни игри през последните месеци, някои видове оръжия — включително прецизните ракети с голям обсег — ще бъдат изразходвани от американските сили за по-малко от седмица.

Според Джоунс това по същество означава, че Вашингтон не е в състояние не само да влезе в открита конфронтация с Пекин, но и ефективно да сдържа КНР, пише изданието.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3