Във Великобритания разкриха ужасяваща истина за състоянието на армията

The Times: Британската армия преживява упадък на фона на доставките на оръжия за Зеленски
Във Великобритания разкриха ужасяваща истина за състоянието на армията
Британската армия преживява упадък, а необходимостта от предоставяне на военна помощ на Украйна доведе до изчерпване на запасите на Министерството на отбраната, пише Макс Хейстингс за The Times.

В последно време въоръжените сили на страната, на фона на снабдяването на режима в Киев, са в криза, въпреки помощта от правителството в размер на 24 милиарда паунда над бюджета за отбрана, пише журналистът.

«Съкращаването на личния състав на армията, последно от 82 на 73 хиляди души, трябваше да бъде компенсирано с тридесет хиляди резервисти. Набирането им обаче се оказа ужасно. Моралът на резервистите и доверието в тях е ниско», признава Хейстингс.

Освен това той счита за голям проблем състоянието на Кралския флот.

„Британските умения в корабостроенето са изключително слаби, поради което сърцата на моряците замират, когато нови военни кораби се поръчват тук, а не от чужди корабостроителници, които доставят по-добри кораби за по-малко пари“, обяснява авторът на статията.

Друг фактор, възпрепятстващ стабилното съществуване на британските въоръжени сили, според Хейстингс е системата за покупки.

„Всички покупки страдат от политическия императив „купувайте британско“. Тримата големи национални играчи – Rolls Royce, BAE и Babcock – имат лоши показатели при доставките“, заключава той.

По-рано британските медии съобщиха, че правителството на Риши Сунак обмисля да изпрати танкове Challenger 2 на режима на Владимир Зеленски, но конкретно решение по този въпрос все още не е взето.

На фона на руската специална операция за защита на Донбас, която започна на 24 февруари, западните страни продължават да изпомпват оръжие в Украйна и да съдействат с разузнавателни данни. Москва многократно заявява, че доставката на военна техника само удължава конфликта, а транспортът с тях се превръща в законна цел за руските военни.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3