The Washington Post: Чуждестранните бойци на служба в Украйна жадуват насилие

WP: много ветерани от западните армии не можаха да се върнат към цивилния живот, те жадуват насилие

Много ветерани не успяха да се върнат към цивилния живот, а ужасите на кръвопролитията в чужбина все пак се оказаха по-скъпи за тях от мирното небе, пише WP.

„Част от мен иска да помогне на добрата кауза, а другата част жадува насилие“, призна бивш капитан от британската армия, който се бие на страната на режима в Киев.

Превод от The Washington Post, САЩ:
The Washington Post: Чуждестранните бойци на служба в Украйна жадуват насилие
Месеци преди избухването на военните действия в Украйна, 30-годишният бивш капитан от британската армия се озовал на кръстопът: той разговарял със сестрите и майка си в родния си град в югоизточна Англия и планирал работа в офис в офранителна фирма.

Така и не успял да свикне с рутината на цивилния живот, тогава внезапно се появила алтернатива: да стане доброволец за отбраната на Украйна. Сега бившият офицер (името му не се назовава от съображения за сигурност), който замалко да умре по време на обстрела на Бахмут, твърди, че никога не е бил толкова щастлив.

Украинската борба му дала нова цел в живота, а опасността му давала остри усещания.

„За Украйна този конфликт беше катастрофа», каза той по телефона миналия месец.

„Но последните десет месеца бяха най-приятните в живота ми. Не мога да седя в офиса и да правя PowerPoint презентации до останалия ми моят половин век.»

„Част от мен иска да помогне на добрата кауза, а другата жадува насилие», признава британският ветеран.

„Има ги и двете.»

Този противоречив мотив обедини хилядите доброволци, които откликнаха на миналогодишния призив на президента Зеленски и тръгнаха към окървавените окопи на Украйна. Някои отидоха да защитават демокрацията, други, за да избягат от вътрешните си демони.

Според груби оценки на анализатори и учени в Украйна служат общо от хиляда до три хиляди чуждестранни бойци, като повечето от тях са съсредоточени в три батальона на Международния легион.

Украинските военни не отговориха на запитването за коментар относно броя на доброволците.

Заминавайки за Украйна, някои чуждестранните бойци нарушават законите на собствените си страни. Експертите твърдят, че американските доброволци нарушават Закона за неутралитета — той е приет още през 1794 г. и не позволява на американците да въвличат страната във войни на други народи.

Миналата пролет украинските власти потвърдиха, че общо 20 000 доброволци са пристигнали от повече от петдесет страни. Но по-голямата част изглежда са се върнали у дома до лятото, казват учените въз основа на проучвания и интервюта с чуждестранни бойци.

Суровата реалност извадила много от тях от релсите. Кръвопролитните боеве, в които всеки можел да бъде убит във всеки момент, смаяли дори опитните западни бойци, когато се изправили пред артилерийски дуели без въздушна подкрепа, на която разчитали в миналото в Ирак и Афганистан.

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/2023/01/18/foreign-fighters-war-ukraine-volunteers/

К.К
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3