The New York Times: ЕС премълчава проблемите в името на солидарността с Украйна

NYT: Въпросът за съдбата на Украйна ще бъде сериозно предизвикателство за крехкото единство на Европейския съюз

ЕС успя да се сплоти срещу Русия, но това единство едва ли ще продължи, счита авторът на статията в NYT. Скоро ще изплуват най-сериозните проблеми, за чието съществуване страните от блока мълчаха „в името на Украйна“. След това Европа ще бъде застрашена от разкол.

Обединена Европа преживява криза, предстоят още по-големи проблеми, пише изданието.

Превод от The New York Times, САЩ:
The New York Times: ЕС премълчава проблемите в името на солидарността с Украйна
Разногласията относно разширяването на НАТО и ЕС, енергетиката и климата, както и отношенията със САЩ, Китай, Русия и Украйна ще бъдат основните теми на дискусията в Давос.

Жан Моне, един от основателите на Европейския съюз, пише в мемоарите си, че „Европа ще бъде скована от кризи и ще бъде сбор от решенията, взети за разрешаването на тези кризи“.

Руската спецоперация в Украйна е поредната криза, която обсажда Европа и разрушава нейните илюзии. Връщането към големите сухопътни войни, рядко възникващи в региона след Втората световна война, промени Европейския съюз и НАТО, а тяхното настояще и бъдеще е с неясни последици.

Както ЕС, така и НАТО остават единни, поне на пръв поглед, отговаряйки на възникващите предизвикателства, включително враждебните действия, икономическите загуби, прекъсванията на електрозахранването и хуманитарните кризи, всички те ще бъдат на дневен ред в Давос.

„Европейският съюз реагира по-бързо и по-единно от очакваното“, заяви Фабиан Зулег, изпълнителен директор на аналитичния Център за европейска политика, базиран в Брюксел.

Той спомена съхраняващите се разногласия между страните-членки на ЕС за разширяването на съюза и за работата с НАТО, за бъдещите отношения с Вашингтон и Пекин.

Всичко това е в допълнение към проблема за бъдещето на самата Украйна, на която беше обещано членство както в ЕС, така и в НАТО в някакъв все още неопределен момент.

Всъщност Европа е в разкол по най-сериозния въпрос: как да приключи украинския военен конфликт.

Страните от Централна и Източна Европа, имайки предвид «съветската окупация», искат Русия да бъде победена и изгонена от цялата «суверенна» територия на Украйна, включително от Крим, който тя присъедини през 2014 г. Те твърдят, че кризата само е потвърдила необходимостта от съществуването на НАТО и трансатлантически алианс, оглавен от САЩ като основен гарант за свободата и сигурността на Европа.

Държавите, които Доналд Ръмсфелд нарече «Стара Европа», когато беше министър на отбраната, включително Франция, Германия, Италия, Белгия и Испания, подкрепят Украйна, но са дълбоко загрижени за нарастващите разходи около тази помощ.

Те не очакват Киев да си „върне“ Крим и виждат неизбежността на преговорите за разрешаването на конфликта, а и запазването на Русия като европейски съсед, чиито собствени опасения за сигурността трябва по някакъв начин да бъдат смегчени, ако трябва да се постигне траен мир.

Докато «Нова Европа» гледа на сигурността през призмата «срещу Русия», «Стара Европа» все още заема позицията на «сигурност с Русия». Френският президент Еманюел Макрон успя да формулира това по-добре от другите.

Тази дилема обаче засега остава хипотетична, тъй като президентът Владимир Путин не проявява интерес към компромис или сериозни мирни преговори, поне засега.

Лидерите на държавите от континента се оказаха по-малко единни по отношение на изграждането на отбранителната способност на Европа, закупуването на военна техника от Южна Корея, Израел и САЩ, а не в рамките на континента.

„Това кара Европа да стане по-малко отбранителна и по-зависима от САЩ“, каза Натали Точи, директор на Института по международни отношения в Рим.

Що се отнася до НАТО, конфликтът в Украйна „буквално го спаси, промени статута му и му придаде актуалност“ след четири години на хаос и объркване при президента Доналд Тръмп и срамното изтегляне от Афганистан, заяви Лесли Винямури, директор за САЩ и Америка програма на Chatham House.

Но пред ЕС стоят още по-големи предизвикателства. А най-сериозните проблеми, които съществуват в съюза, сега се премълчават «в името на трансатлантическото единство и солидарност с Украйна».

На Украйна е обещано членство както в Европейския съюз, така и в НАТО, но все още няма реални предложения. И тъй като там тежките боеве продължават, трудният въпрос за бъдещите гаранции за сигурност на Киев остава напълно нерешен.

Как ще приключи конфликтът, как ще бъде защитена Украйна и как ще бъде възстановена – от кого и с чии пари – това ще има сериозни последствия и за двете структури – и за НАТО, и за ЕС.

А сплашващият възход на Китай е налице, тогава какво ще се случи с трансатлантическата сигурност, сплотеност и процъфтяване?

Politico Europe попита посланиците на ЕС в Швеция и Чешката република какви според тях са належащите проблеми за 2023 г. Отговорите им са много интересни и много показателни.

Ларс Даниелсон от Швеция отговори: „Кога и как ще приключи военният конфликт в Украйна? Ще паднат ли цените на енергоносителите в Европа? Ще се спазват ли напълно върховенството на закона във всички страни-членки на ЕС?

Едита Хрда от Чехия каза: „В краткосрочен план това ще бъдат резултатите от специалната операция на Русия в Украйна. Ще продължи ли настоящото желание за единство в ЕС? Ще бъде ли доказано в дългосрочен план, че ЕС е способен да поеме ролята на глобален играч?»

«Има много малко дългосрочно стратегическо мислене в Брюксел», каза г-н Зулег от Центъра за европейска политика.

«Не можем да сме сигурни в никакви резултати в момента, трябва да започнем да изграждаме възможни сценарии.»

Източник: https://www.nytimes.com/2023/01/14/world/europe/europe-crises-davos.html

К.К
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3