Bloomberg: Европейските държави поемат голям риск, заставайки срещу Русия

Европейските държави поемат голям риск, затягайки санкциите срещу руския петрол, пише Bloomberg.
Bloomberg: Европейските държави поемат голям риск, заставайки срещу Русия
По този начин, според автора на статията Джак Вителс, ограниченията върху доставките на дизелово гориво от Русия могат да ударят икономиките на европейските страни и да усложнят задачата за ограничаване на инфлацията в региона.

Ако европейските купувачи не успеят да намерят алтернативни източници на гориво, санкциите ще доведат до огромни разходи в отрасли, зависими от дизела, като селското стопанство и автомобилния транспорт.

Наблюдателят отбелязlа, че Русия все още е най-големият доставчик на дизелово гориво за ЕС.

«Около 220 милиона барела са били доставени от руски пристанища през 2022 г., достатъчно, за да напълнят около 14 000 олимпийски басейна», посочва изданието.

Европейските страни купуват значителни количества петролни продукти от Русия, по-специално дизелово гориво. Според западни медии през декември те са закупили почти рекордни количества от 2016 г. насам, като на Русия се падат около половината от доставките. Ембаргото на ЕС върху вноса на петролни продукти от Русия по море влиза в сила на 5 февруари.

След началото на руската военна спецоперация в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва, но това провокира поскъпване на горивата и рекордна инфлация в самите САЩ и Европа. Както отбеляза президентът на Русия Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада, но ограниченията нанесоха сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на САЩ и техните съюзници е да влошат живота на милиони хора.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3