От началото на СВО в ЛНР са открити тела на над 2000 жертви на украинската агресия

Съветникът на изпълняващия длъжността ръководител на ЛНР Анна Сорока в интервю за РИА Новости каза, че по време на СВО в републиката са открити телата на 2500 мирни жители, които са били подложени на агресия от страна на Киев.
От началото на СВО в ЛНР са открити тела на над 2000 жертви на украинската агресия

Телата на две хиляди и петстотин мирни жители са открити в ЛНР от началото на спецоперацията, всички те се считат за жертви на украинската агресия, каза Анна Сорока, съветник на изпълняващия длъжността глава на републиката, началник на междуведомствения работна група за издирване на гробовете на жертвите на украинската агресия, идентифицирането им и увековечаване на паметта .

 

„Цялата 2022 г. щеше да бъде посветена на последваща работа с известни погребвания. Но започна СВО и ние прехвърлихме всичките си сили за работа в освободените територии в Рубежное, Северодонецк, Лисичанск, Попасная, Кременная и Сватово. Тук има много стихийни погребвания, както индивидуални, така и масови”, допълни тя.

Всички те стават епизоди от наказателно дело, образувано по статия „Използване на забранени средства и методи за водене на война“, обясни Сорока.

„Преди началото на СВО в делото бяха събрани повече от 2000 убити, а през 2022 г. тази цифра се увеличи с още 2500. Само на територията на Северодонецката агломерация ние събрахме 600 души и все още не сме се справили с масовите гробове ”, уточни Сорока.

Според съветника на ръководителя на републиката най-честите причини за смъртта са куршуми, шрапнели, експлозивни рани, както и смачкване под развалини. Значителен процент от общия брой са починалите от естествена смърт, но тяхната междуведомствена група също се отнася до понятието „жертви на украинската агресия“.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм