Министърът на отбраната на Швеция: Стокхолм ще се присъедини в доставката на танкове за Украйна, но само след положително решение на Германия

Швеция не изключва присъединяване към коалицията от страни, желаещи да наситят украинската армия с германски танкове, но ще изчака официално изявление от Германия. Това заяви министърът на отбраната на страната Пол Джонсън.

Министърът на отбраната на Швеция: Стокхолм ще се присъедини в доставката на танкове за Украйна, но само след положително решение на Германия
Министерството на отбраната на Швеция не изключва доставката на танкове за Киев от присъствието на шведската армия, но все още не са взети решения по този въпрос. Шведите няма да последват примера на поляците, които заплашиха германците да не чакат разрешение, те ще чакат официално решение за прехвърлянето на танкове от Берлин, веднага щом стане въпросът за танковете за Киев ще бъде разгледан.

Засега не се води подготовка за прехвърляне на танкове от Швеция, но е възможно това да се случи по-късно.

 

Шведската армия е въоръжена със 120 танка Stridsvagn 122 — това е шведска модификация на германския танк Leopard 2A5. По него са работили немският концерн Krauss-Maffei и шведската компания Krutbruk Protection AB. Резервоарът има допълнителна броня от SAAB, шведската система за защита срещу оръжия за масово унищожение, както и много други промени, които направиха резервоара не съвсем немски. Дори 120 mm оръдие Rheinmetall Rh-120 L/44 се произвежда от Bofors по лиценз, а системата за димна завеса е френска.

По-рано в Стокхолм съобщиха, че са решили да прехвърлят в Украйна 155-мм самоходни оръдия Archer и бойни машини на пехотата CV90. В модификацията CV9040 ще бъдат доставени бронирани машини в размер на 50 бойни машини на пехотата. Тази бронирана машина е въоръжена с 40 mm оръдие L70 Boffors.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм