Neue Zürcher Zeitung: Изпращането на германски танкове в Киев ще позволи на САЩ да отслабят още повече германския военно-промишлен комплекс

Швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung съобщава, че има и друга причина за отказа на Германия да достави танкове на бойците на киевския режим — потенциалните икономически загуби. А този фактор според изданието е от решаващо значение.

Neue Zürcher Zeitung: Изпращането на германски танкове в Киев ще позволи на САЩ да отслабят още повече германския военно-промишлен комплекс

Изданието допуска, че ако германското правителство позволи на други страни да реекспортират танковете Leopard-2 за режима на Зеленски в Украйна, то впоследствие немските танкове могат да бъдат заменени с американските Abrams M1. Това от своя страна би се оказало фактическата загуба на Германия на настоящите й пазари.

„От страна на германската военна индустрия се чуват опасения, че американците само са чакали да предложат на европейците да заменят доставките на Leopard със собствените им танкове“, се казва в материала.

Вестникът припомня, че след връщането на Крим в Русия през 2014 г. германо-полските отношения са се влошили, което се е отразило тежко на доставките на германски танкове. През юли 2021 г. министърът на отбраната Мариуш Блажчак обяви, че ще закупи 250 нови и 116 употребявани основни бойни танкове M1 Abrams от САЩ за общо 8,85 милиарда евро.

Още през лятото на миналата година полското правителство дори обяви намерението си да закупи 1000 корейски танка. Има опасения, пише Neue Zürcher Zeitung, че изпращането на немски танкове в Украйна ще ускори този процес и ще доведе до замяната на немските танкове в Европа с американски.

Фирмите-изпълнители в отбранителния сектор, желаещи да останат в анонимност, твърдят, че американците предлагат употребявани танкове като заместители от собствените си запаси и дългосрочни промишлени партньорства със страни, които могат да доставят Leopard 2 на Украйна.

В тази ситуация федералният канцлер Олаф Шолц е изправен пред дилема — предоставянето на танкове на Киев би означавало увеличаване на доставките на военни машини от САЩ, което би нанесло значителни щети на германските интереси. А липсата на доставки заплашва Украйна със загуба на територии.

Вестникът допълва, че с доставката на танковете си САЩ още повече ще обвържат част от европейските страни към себе си, а германската промишленост ще бъде отслабена.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3