Das Erste: Германия няма да блокира доставката на танкове за Киев от други страни — но все още не е решила

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок допусна възможността за предоставяне на германски танкове на Киев от трети страни, пише Das Erste. Според нея Германия няма да се намеси, ако Полша достави на Украйна танкове Leopard 2 без нейното одобрение. В същото време министърът на отбраната Борис Писториус отбеляза, че решението за доставките ще бъде взето от самия канцлер Олаф Шолц. Той подчерта, че Германия трябва внимателно да прецени «последиците от действието и бездействието си».

Das Erste: Германия няма да блокира доставката на танкове за Киев от други страни - но все още не е решила

Германският министър на отбраната Борис Писториус защити федералното правителство по въпроса за предоставянето на танкове Leopard 2 на Украйна.

“Тук не става дума само за самия въпрос за доставка или отказа за доставка на тези танкове, а за претегляне на последствията от действието и бездействието“, каза той в интервю за Das Erste.

Като «нация от леопарди» Германия носи специална отговорност, «която трябва да оправдае», подчерта министърът. Според него Leopard 2 е тежко танково оръдие, което може да се използва и за нападателни цели.

„Трябва да се претегли всичко много внимателно, преди те да се включат в случващото се“, каза той.

Той счита, че е в интерес на Германия и Европа това да става внимателно и претеглено, „а не прибързано или с лека ръка“.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3