Подполковник от САЩ: Танковете Abrams и Leopard няма да помогнат на Украйна да победи Русия

Доставката на бойни танкове западно производство няма да помогне на Украйна да обърне хода на военните действия в своя полза и да победи Русия, пише подполковникът в оставка от армията на САЩ Даниел Дейвис в статия за 19FortyFive.

Подполковник от САЩ: Танковете Abrams и Leopard няма да помогнат на Украйна да победи Русия

Според него, дори и с високотехнологични западни оръжия, украинската армия има малък шанс да изтласка Русия през пролетта, тъй като, както отбелязва Дейвис, Abrams и Leopard не са „оръжия-чудо“, които водят до големи успехи на бойното поле.

«Шансовете са ниски. Казано направо, изходът от войната на Зеленски срещу Русия няма да зависи от това дали ще получи Abrams и Leopard или не. Както е било в древността, войните се водят и печелят или губят от хората, а не машините», пише Дейвис.

Украйна многократно настоявала Щатите и Германия да предоставят бронирани машини за настъпателни операции. Както съобщиха в контактната група на страните от НАТО за подкрепа на Киев, съюзниците не са успели да постигнат консенсус относно доставката на танкове за въоръжените сили на Украйна. В същото време новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус обеща, че Берлин ще продължи да разглежда този въпрос.

Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за въоръжените сили на Украйна. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че всеки товар, съдържащ боеприпаси и военно оборудване за Украйна, ще стане легитимна цел за ВКС на Русия. Министерството на външните работи на РФ също подчерта, че държавите от алианса си „играят с огъня“, доставяйки боеприпаси на режима в Киев.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3