NYT: Въпросът за доставката на танкове за Украйна се превърна в препъникамък между Киев и Запада

Има признаци на нарастващо разногласие сред западните страни относно доставката на военно оборудване, по-специално танкове, на Украйна, пише Касандра Виноград за New York Times.

NYT: Въпросът за доставката на танкове за Украйна се превърна в препъникамък между Киев и Запада

„В препъникамък се превърнаха танковете западно производство, които са много по-мощни от бойните машини“, отбелязва журналистът.

Като пример тя цитира „съпротивата“ на Германия срещу изпращането на танкове Leopard в Украйна и нежеланието на Берлин да позволи на други страни да ги доставят.

„Германия също настоя САЩ да поемат инициативата“, добавя авторът.

По-рано германският министър на отбраната Борис Писториус, след среща на контактната група на страните от НАТО за подкрепа на Украйна, заяви, че Германия все още не е готова да достави танкове Leopard на Украйна, но е назначила проверка на този тип танкове, за да оцени сценария за положително решение в бъдеще.

Киевският режим вече няколко месеца изисква бронирани машини за настъпателни операции. Британските власти обещаха на Украйна своя Challenger 2, докато Вашингтон заяви, че все още не вижда смисъл да предоставя Abrams.

Както многократно подчерта Владимир Путин, Русия никога не е отказвала да преговаря с Украйна, но властите в Киев сами на себе си са си забранили това. Според президента на Русия Москва не се стреми да завърти маховика на украинския конфликт, а да го прекрати. В същото време западните страни все повече говорят за необходимостта от продължаване на военните действия, натъпквайки Киев с оръжия и обучавайки бойци на ВСУ на тяхна територия.

Кремъл също многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта и не предвещават нищо добро за Украйна, а транспортирането на оръжия се превръща в законна цел за руската армия.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3