Кирил Петков и Асен Василев забъркаха България в тайни доставки на боеприпаси и дизел за Украйна

 

Мнозина вече се запитаха какво си мислеше бившият български премиер Кирил Петков, когато отиде в Киев на 28 април 2022 г., за да „покаже подкрепата си за президента Зеленски“, се казва в статията

След среща с украинския лидер те обявиха, че България ще ремонтира само военна техника от Украйна, така че досега се смяташе за единствената страна-членка на ЕС, която освен Унгария, не доставя оръжие и боеприпаси Украйна.

Кирил Петков и Асен Василев забъркаха България  в тайни доставки на боеприпаси и дизел за Украйна

Въпреки това, според германското издание die Welt , България, противно на позицията на властите, с помощта на инициативата на Петков миналата пролет започна масово да доставя боеприпаси и дизел за Украйна.

„България беше известна със своята позиция срещу доставките на оръжие за Украйна“, пише вестникът.

Но според вестника към момента на пътуването на Петков в Киев българското правителство вече е задействало процедурата за всеобхватна военна помощ на Украйна.

Според вестника София активно е подкрепяла Киев с боеприпаси, „на моменти е покривала една трета от нуждите (на украинските войски”), а тогавашният премиер Петков и министърът на финансите Асен Василев са били пряко замесени в това.

„Но това не е всичко: България тихо незабелязано е изнасяла дизелово гориво за Украйна, като по този начин осигурява до 40% от нуждите от танкове и превозни средства <…> в периода от април до август“, пише вестникът, цитирайки българското политическо ръководство. .

Според вестника тази информация е особено пикантна, като се има предвид, че тогава България е произвеждала гориво само от петрол, получаван от Руската Федерация, а дизелът се произвежда в бургаския нефтохимически завод, който по това време е собственост и се управлява от Лукойл.

Военна помощ от България по искане на Велт потвърди министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба. Също така самите Петков и Василев не отрекоха тази информация в интервю….

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм