Експерт на Global Times: Доставките на тежко оръжие за Украйна я тласкат към пропаст

Доставките на тежки оръжия за Украйна я тласкат към бездната на проточен конфликт, отдалечавайки страните все повече и повече от преговорите. Това твърдят експерти в статия за китайския портал Global Times на 16 януари.

Експерт на Global Times: Доставките на тежко оръжие за Украйна я тласкат към пропаст

Цуи Хенг, асистент-изследовател в Центъра за руски изследвания към Източнокитайския педагогически университет, заяви, че доставката на тежки оръжия за Киев означава, че конфликтът няма да утихне скоро. Отлагането му е изгодно за САЩ, които се опитват да отслабят Русия чрез непряка агресия.

„Украйна изпадна в прокси война и е тласкана още повече в бездната“, каза той.

Експертът от Института за изследване на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия за социални науки Ван Сяоцюан на свой ред отбеляза, че Украйна е изправена пред голяма загуба без подкрепата на западните страни. Има обаче сериозни въпроси относно способността на НАТО да оказва непрекъсната военна подкрепа на Киев, посочи експертът.

В навечерието на 17 януари военен експерт, заместник-директор на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин заяви, че танковете от трето поколение, които западните страни обещават да прехвърлят на Украйна, няма да променят хода на специална военна операция.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм