Ветеран от ЦРУ призовава САЩ да се учат на близкоизточна дипломация от Русия

Съединените щати трябва да се поучат от Русия в областта на взаимодействието и сътрудничеството със страните от Близкия изток, пише наблюдателят на списание The National Interest и ветеран от американското разузнаване Пол Пилар.

Ветеран от ЦРУ призовава САЩ да се учат на близкоизточна дипломация от Русия

Москва, пише Пилар, продължава да демонстрира майсторство в отношенията с всички близкоизточни държави, от Израел до Иран и много други.

„Неотдавнашното посещение на Си Дзинпин в Рияд е част от усилията на Китай да подражава на Русия във външната политика в Близкия изток“, счита той.

В същото време, на фона на последните събития, често се споменава така и неосъществения „обрат“ на САЩ от Близкия изток към Източна Азия.

Според автора Вашингтон продължава да бъде „вероятно най-сдържаната външна сила“ в отношенията си с региона, това се дължи на вътрешната политика и наследството от минали конфликти, което се проявява в подкрепата за Израел и враждебността към Иран.

Политиката на Съединените щати спрямо Близкия изток през следващите години не трябва да се основава на очакванията за възможни геополитически промени в региона, а вместо това трябва да се основава на усвояване на уроците, отбелязва Пилар.

„Един от тези уроците е, че за да разширят влиянието си, Съединените щати трябва да подражават на руснаците (а сега и на китайците) в правенето на бизнес с всички, а не да гледат на Близкия изток като на регион, строго и недвусмислено разделен на „приятели и врагове»» , обобщава авторът.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3