Bloomberg: Страните от ЕС започнаха да се подготвят за следващата зима и искат да се договорят за съвместни покупки на газ

Лидерите на ЕС се подготвят за следващата зима и са готови да координират плановете за запълване на своите газови хранилища, съобщи Bloomberg. На фона на недостига на доставките на руски газ европейските представители възнамеряват да обсъдят съвместно закупуване на синьо гориво. Както се съобщи, възможно е срещата на върха на министрите на ЕС, насрочена за 15 декември, също да повдигне въпроса за тавана на цената на газа.

Bloomberg: Страните от ЕС започнаха да се подготвят за следващата зима и искат да се договорят за съвместни покупки на газ

Лидерите на Европейския съюз възнамеряват да призоват за по-тясна координация между държавите си в подготовката за следващата зима. Това се случва на фона на това, че ЕС се опитва да се справи с недостига на руски природен газ, който предизвика скок в цените на енергията, пише Bloomberg.

На 15 декември ще се проведе среща на върха на страните от ЕС за напредък в работата по съвместните покупки на газ, обединяване на търсенето, запълване на хранилищата и предварителна подготовка на планове за действие при извънредни ситуации за зимата на 2023-2024 г. Това се посочва в проекта за политическа декларация, отбелязва Bloomberg.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3